Eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens alleen. Dat is normaal. Als u zich vaak eenzaam voelt, of altijd, is dat niet normaal.

Eenzaamheid is een gevoel. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als u weinig familie of vrienden heeft. Of als u met niemand kunt praten over uw problemen. U kunt hier iets aan doen. Erover praten helpt. Dit kan met iemand uit uw omgeving, maar u kunt ook terecht bij veel organisaties.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Ook zijn er diverse vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Luisterend oor

Voor veel mensen zijn erkenning en herkenning van hun (levens)vragen erg belangrijk, omdat zij hieruit troost en steun kunnen verkrijgen. Omgaan met het leven, soms gaat dat niet vanzelf. Sommige mensen hebben vragen over hoe het nu verder moet. Anderen willen gewoon graag hun verhaal met iemand delen.

Veel mensen hebben niet altijd de mogelijkheid om in eigen kring hierover een gesprek te voeren. Dan kan het goed zijn om contact te maken met iemand die dit luisterend oor kan bieden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Luisterend oor

Gezelschap en activiteiten

Mensen hebben elkaar nodig. Contact met andere mensen is goed voor iedereen. Zoekt u gezelschap of wilt u iets leuks doen? Dat kan op velerlei manieren.

In de gemeente Woerden zijn veel ontmoetingsplekken waar u anderen kunt ontmoeten. Er zijn diverse wijkgebouwen, clubs of verenigingen. Ook bij culturele activiteiten kunt u mensen ontmoeten.

Bent u alleen en kunt u niet zo makkelijk zelf op pad? Dan kan een vrijwilliger u helpen. Er zijn vrijwilligers voor allerlei verschillende dingen. Zo kan iemand bij u op bezoek komen, leuke dingen met u doen of u meenemen naar activiteiten. De vrijwilligers werken voor verschillende organisaties die allemaal verschillende doelen hebben.

Wilt u in contact komen met vrijwilligers, maar weet u niet waar u moet beginnen? Neem dan contact op met Hart voor Woerden of met de welzijnsconsulenten van WoerdenWijzer.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Gezelschap en activiteiten

Omgaan met een beperking

Leven met een beperking of chronische ziekte is voor iedereen anders. Wilt u meedoen aan activiteiten of wilt u graag hulp? Dan kunt u op verschillende plekken terecht. U kunt daar leuke dingen doen en u leert er nieuwe mensen kennen. Ook zijn er sportverenigingen en organisaties die speciale vakanties organiseren.

Heeft u bepaalde hulpmiddelen of aanpassingen nodig? Dan kunt u ook op verschillende plaatsen terecht. Omgaan met een ziekte of beperking is niet altijd makkelijk. Voelt u zich eenzaam of niet prettig? Blijf er dan niet mee zitten. Praat erover met iemand die u vertrouwt.

Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen. Met praktische dingen. Of met een luisterend oor.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Omgaan met een beperking

Psychologische hulp

Heeft u lichte psychische klachten of sociale problemen? Dan kunt u op internet terecht voor online hulp. Bijvoorbeeld bij relatieproblemen, neerslachtigheid, onzekerheid of problemen met werk of studie. Via online zelfhulp kunt u anoniem deelnemen. Dat kan een goede oplossing zijn. Zeker als u het moeilijk vindt om met bekenden over uw klachten te praten.

Wilt u hulp van iemand anders? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Psychologische hulp

Buddy of maatje

Een buddy is een vrijwilliger die structureel ondersteuning biedt (bij voorkeur een dagdeel per week) aan iemand die ernstig ziek is. Een buddy biedt een luisterend oor en is betrokken. Hij/zij geeft tijd en aandacht aan de gewone en de bijzondere dingen. De buddy is er voor degene die hij/zij begeleidt (maatje).

Veel maatjes hebben behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld als ze naar het ziekenhuis moeten. Ze praten ook graag over hun angsten en (praktische gevolgen) van hun ziekte met iemand die wat verder van hen afstaat. Maar soms wil het maatje deze angsten en problemen even vergeten. Daarom hoort 'gewoon' wat plezier maken, een frisse neus halen, naar de bioscoop gaan of samen wat winkelen er ook bij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Buddy of maatje

Nieuwe mensen leren kennen

Wilt u nieuwe mensen leren kennen? Dat kan op veel manieren. U kunt meedoen met een activiteit of naar een inloopochtend of maaltijd gaan. Of lid woden van een vereniging of sportclub. U kunt een maatje zoeken waarmee u samen dingen gaat ondernemen. Contact met andere mensen is goed voor iedereen.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Nieuwe mensen leren kennen

Vind ontmoetingsplekken