Ongelijke behandeling / discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen.

Stel dat u wordt afgewezen voor een baan als vrachtwagenchauffeur, omdat u geen rijbewijs heeft. Dat is terecht. Het hebben van een rijbewijs is nu eenmaal nodig voor die baan. Het is iets anders als u niet wordt aangenomen omdat u homo bent of vrouw. Of moslim. Dat zijn dingen die niet van belang zijn om een goede vrachtwagenchauffeur te zijn. Dan is er sprake van discriminatie. 

Mensen worden om allerlei redenen gediscrimineerd. Bijvoorbeeld vanwege huidskleur, godsdienst, leeftijd, handicap. In Nederland is discriminatie verboden. Accepteer het dus niet als het gebeurt.

Ook grapjes maken over iemand vanwege bijvoorbeeld huidskleur, wordt gezien als discriminatie.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Discriminatie

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat u als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Discriminatie