Rondkomen met weinig geld

Rondkomen met weinig geld is moeilijk. Om geen (extra) schulden te krijgen, is een goede financiële administratie  belangrijk.  U houdt dan bij hoeveel geld er binnenkomt, hoeveel vaste lasten u heeft en hoeveel u kunt uitgeven. U heeft dan meer controle over uw geld. En u ziet waarop u kunt besparen. Het kan ook zijn dat u recht heeft op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en woonkostentoeslag. Het is zeker de moeite waard om dat uit te zoeken.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem dan contact op met de gemeente. 

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Collectieve zorgverzekering

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u mogelijk gebruik maken van de collectieve zorgverzekering van FermWerk. Dit is een collectieve verzekering voor ziektekosten bij zorgverzekeraar VGZ of Zorg en Zekerheid. Collectief betekent dat een groep mensen samen een verzekering afsluit. Hierdoor krijgt u korting.

Met deze verzekering kunt u geld besparen. U krijgt korting op de basisverzekering, de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Collectieve zorgverzekering

Woonkosten verlagen

Woonkosten zijn kosten die u moet maken om te wonen. Bijvoorbeeld hypotheekkosten of huurkosten en de kosten van elektriciteit, gas en water. Besparen op woonkosten kan op allerlei manieren. Als u slim met energie omgaat, kunt u veel geld besparen.

Wilt u uw energiekosten verlagen? Verwarm dan alleen de ruimte waar u bent. Houd de tussendeuren in huis zoveel mogelijk dicht. Daarmee kunt u tot 240 euro per jaar besparen. Elektrische apparaten verbruiken veel stroom. Ook als ze op stand-by staan. Door apparaten helemaal uit te zetten, bespaart u tot zo’n 60 euro per jaar.

U kunt uw woonkosten ook op andere manieren verlagen. Bijvoorbeeld als u overstapt naar een goedkoper energiebedrijf. Zo bespaart u elke maand geld op gas en stroom.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Woonkosten verlagen

Huurtoeslag

Het is belangrijk dat uw woonkosten bij uw inkomen passen. Woont u in een huurhuis en zijn de kosten te hoog voor uw inkomen? Dan kunt u een goedkoper huis zoeken. Of proberen om meer geld te verdienen met een extra baan.

Kunt u uw woonkosten (tijdelijk) niet betalen? Dan heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. Met deze toeslag kunt u een deel van uw huurkosten betalen. U moet wel aan bepaalde regels voldoen. De hoogte van de toeslag hangt bijvoorbeeld af van uw inkomen, leeftijd en de huurprijs van uw woning.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Huurtoeslag

Extra's bij een laag inkomen

Voor mensen met een laag inkomen is het vaak lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom zijn er verschillende regelingen om een laag inkomen aan te vullen.

Heeft u niet genoeg spaargeld om onverwachte zorgkosten te betalen? Dan heeft u in sommige gevallen recht op bijzondere bijstand.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Ferm Werk.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Extra's bij een laag inkomen

Geldzaken op orde houden

Bent u het overzicht over uw geldzaken kwijt? Of vindt u het moeilijk om slim met geld om te gaan?

Probeer overzicht te krijgen door uw administratie op orde te brengen. Heeft u hier hulp bij nodig? Er zijn verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Geldzaken op orde houden

Gemeentelijke belastingen

Elk huishouden en elke ondernemer moet gemeentelijke belasting afdragen. Het is belangrijk om daarvoor geld apart te houden zodat u niet verrast bent als u een betalingsverzoek ontvangt.

Heeft u een laag inkomen. Dan komt u mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen. U kunt een verzoek tot kwijtschelding voor onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing indienen.

Meer informatie vindt u bij de BghU.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Gemeentelijke belastingen

Hulp bij formulieren invullen

Heeft u hulp nodig bij het invullen van formulieren? Lukt het niet om hulp te vragen in uw omgeving? Er zijn organisaties in de gemeente die u hiermee kunnen helpen. Deze hulp is gratis.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij formulieren invullen

Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen? Misschien heeft u recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag wordt aan u betaald door de Belastingdienst.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Zorgtoeslag