Schulden

Sommige mensen hebben meer uitgaven dan inkomsten. Of sluiten leningen af die ze niet kunnen terugbetalen. Dan kunnen schulden ontstaan. Heeft u problemen door schulden? Of andere geldproblemen? Kom dan in actie. Daarmee voorkomt u grotere problemen. Vaak kunt u een afspraak maken met uw schuldeiser om een betaling in delen te doen. U kunt het terugbetalen van uw schulden zo zelf regelen.

Kunt u hulp gebruiken bij het oplossen van uw schulden? Bent u 18 jaar of ouder en heeft u een inkomen? Dan kunt u een verzoek doen voor schuldhulpverlening.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Ook zijn er diverse vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Extra's bij een laag inkomen

Voor mensen met een laag inkomen is het vaak lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom zijn er verschillende regelingen om een laag inkomen aan te vullen.

Heeft u niet genoeg spaargeld om onverwachte zorgkosten te betalen? Dan heeft u in sommige gevallen recht op bijzondere bijstand.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Ferm Werk.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Extra's bij een laag inkomen

Geldzaken op orde houden

Bent u het overzicht over uw geldzaken kwijt? Of vindt u het moeilijk om slim met geld om te gaan?

Probeer overzicht te krijgen door uw administratie op orde te brengen. Heeft u hier hulp bij nodig? Er zijn verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Geldzaken op orde houden

Schuldhulpverlening

Heeft u schulden of geldproblemen? Of verwacht u deze problemen te krijgen? Dan kunt u schuldhulpverlening aanvragen.

De gemeente heeft de verplichting inwoners met schulden te helpen. Dit is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Samen met een schuldhulpverlener maakt u afspraken voor het afbetalen van uw schulden. Bijvoorbeeld dat u een lening krijgt van de gemeente, waarmee u de schulden kan afbetalen. U heeft dan alleen nog een schuld bij de gemeente. Of de schuldhulpverlener gaat voor u bemiddelen bij de schuldeisers om afspraken te maken over het terug betalen van de schulden. Een ander instrument is budgetbeheer. De schuldhulpverlener beheert dan het inkomen en zorgt voor de tijdige betalingen. Dit voorkomt nieuwe schulden of betalingsachterstanden.

Ook kan hij u doorverwijzen naar een bewindvoerder. De rechter laat dan uw eigen geld door iemand anders beheren. Dat wordt onder bewind stellen genoemd. U krijgt dan hulp om uw administratie in orde te maken. Uw geld wordt door een bewindvoerder beheerd. Heeft u grote problemen door schulden? Dan kan de rechter beschermingsbewind bepalen. Een bewindvoerder beheert dan niet alleen uw geld, maar ook uw spullen.

Wilt u meer weten over schuldhulpverlening, neem dan contact op met het team Schuldhulpverlening.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Schuldhulpverlening

Hulp bij formulieren invullen

Heeft u hulp nodig bij het invullen van formulieren? Lukt het niet om hulp te vragen in uw omgeving? Er zijn organisaties in de gemeente die u hiermee kunnen helpen. Deze hulp is gratis.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij formulieren invullen