Balans tussen werk en gezin

Zelfsturing is hip, flexibel werken steeds meer de norm, maar hoe houdt u een fijne werk-privébalans? In deze tijden waarin stress en burn-out op de loer liggen, helpt inzicht in uw keuzes en uw werkstijl u bij een blijvende gezonde manier van werken. Wat zijn de effecten van flexibel werken en hoe moet u plannen en organiseren en grenzen bewaken?

Soms lukt het niet om uw gezin en uw werk goed te combineren. Met misschien als gevolg flinke vermoeidheid. Of een schuldgevoel, omdat u vindt dat u te weinig tijd heeft voor uw kinderen. Of u vindt het lastig om nee te zeggen tegen uw werkgever als uw kind ziek is. Wat kunt u doen om een balans te vinden tussen werk en gezin?

Via internet kunt u tal van trainingen vinden. Of praat eens met iemand, die naar u luistert en u kan adviseren. Maak duidelijke afspraken thuis en op uw werk.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Tips en hulp bij overspannenheid en burn-out

Heeft u last van spanning of stress? Wilt u weten wat u hier aan kunt doen? Leer eerst uw klachten te herkennen. Soms kunt u het probleem dan zelf oplossen. Bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen.

Komt u er zelf niet uit? Blijf niet met uw klachten rondlopen! Overspannenheid en burn-out zijn meestal goed te behandelen. Vraag eerst uw huisarts om hulp. Hij of zij kan u doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar een psycholoog of welzijnscoach. Die kan u helpen om uw klachten samen met u op te lossen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Tips en hulp bij overspannenheid en burn-out

Medische dagopvang

Een medisch kinderdagverblijf verzorgt dagopvang voor kinderen van 0 tot 7 jaar met een ernstige achterstand in hun ontwikkeling. Maakt u zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind? Of heeft uw kind een ernstige achterstand? Op de website van Regelhulp van de Rijksoverheid vindt u informatie en advies over passende dagopvang.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Medische dagopvang

Vragen over opvoeden

Heeft u vragen over de opvoeding van uw kind? Vindt u opvoeden soms lastig? Loopt u tegen dingen aan in uw thuissituatie of op school? Er zijn allerlei organisaties die u hierbij verder kunnen helpen. Hier kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over opgroeien en opvoeden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Vragen over opvoeden

Maatschappelijk werk

Heeft u relatieproblemen, opvoedvragen of zijn er spanningen in het gezin? Of heeft u schulden of problemen met rouwverwerking? Dat worden psychosociale problemen genoemd. Het maatschappelijk werk kan u op weg helpen, zodat u weer grip krijgt op uw situatie. Samen met u bekijkt de maatschappelijk werker welke oplossing er voor uw hulpvraag is. U bespreekt ook of mensen in uw omgeving u kunnen helpen. De maatschappelijk werker kan informatie en advies geven over allerlei regelingen, maar ook praktische ondersteuning. U kunt er terecht voor een luisterend oor en tips om met uw situatie om te gaan. De maatschappelijk werker schakelt deskundige hulp in als dat nodig is.

Naast persoonlijke begeleiding zijn er ook groepsgesprekken en trainingen. Het kan prettig zijn om ervaringen met elkaar te delen, steun te ervaren en problemen samen te (h)erkennen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Maatschappelijk werk