Opvoeding

Als ouder wilt u dat uw kind zich later zelfstandig kan redden in de samenleving. Een kind moet daarom leren om voor zichzelf op te komen. En leren rekening te houden met anderen. Daarnaast moeten kinderen zich kunnen ontplooien.
Opvoeden draait om interesse en respect hebben voor elkaar. Uw kind moet weten dat u als ouder achter hem of haar staat en niet te snel oordeelt. Naast veiligheid heeft elk kind ruimte nodig om voor avontuur, risico’s en ervaringen. Zelfs negatieve.

Een kind opvoeden gaat niet vanzelf. Iedere ouder komt situaties tegen waar geen makkelijke oplossing voor is. Het helpt om met mensen in uw omgeving te praten over waar u tegenaan loopt. Misschien heeft een andere ouder wel goede tips voor u.

Als u er zelf niet uitkomt, kunt u altijd om hulp vragen. Een mooi begin is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Woerden.

 

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Zonder dat u het weet. Dan is het een goed idee om uw hulpvraag op de Buurtmarktplaats te zetten. Hier kunnen alle inwoners van Woerden hulp aanbieden en vragen.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Kinderen met een beperking

Is uw kind geboren met een lichamelijke beperking? Of heeft uw kind op latere leeftijd een lichamelijke beperking gekregen? Dat kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf. Als ouder of verzorger bent u misschien op zoek naar informatie en advies, of naar hulp. Misschien wilt u praten met andere ouders van kinderen met een beperking. Of zoekt u speel- of spelactiviteiten voor uw kind.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Kinderen met een beperking

Kinderen met een gedragsprobleem

Heeft uw kind gedragsproblemen? Dat kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf. Als ouder of verzorger zoekt u misschien informatie en advies, of hulp en ondersteuning. Misschien wilt u praten met andere ouders van kinderen met gedragsproblemen. Of zoekt u speel- of spelactiviteiten voor uw kind. 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Kinderen met een gedragsprobleem

Weerbaarheid en psychische klachten bij kinderen

Is uw kind bang of verlegen? Heeft uw kind faalangst of psychische klachten? Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf. Als ouder of verzorger bent u misschien op zoek naar informatie en advies, of zoekt u hulp. Misschien wilt u praten met andere ouders van kinderen met gedragsproblemen. Of zoekt u speel- of spelactiviteiten voor uw kind.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Weerbaarheid en psychische klachten bij kinderen

Mediaopvoeding

Kinderen gebruiken sociale media vaak al op jonge leeftijd. Het is belangrijk om de gevaren van sociale media met uw kind bespreken. U kunt bijvoorbeeld voordoen wat er wel en niet mag. Laat uw kind gerust zelf proberen hoe sociale media werken. Door dit zelf te ervaren snappen kinderen de gevaren beter.

Als ouder is het belangrijk om grenzen te stellen. Door regels af te spreken gaat uw kind bewuster om met media. Zo leert uw kind dat er regels gelden voor gamen, internetten en tv kijken. Onbeperkt op de computer of tablet spelen is niet verstandig. Het is belangrijk dat er genoeg tijd overblijft voor andere activiteiten. Bijvoorbeeld sporten, buitenspelen, lezen en slapen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Mediaopvoeding

Seksuele opvoeding

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vroeg. Vanaf jonge leeftijd ontdekken ze hun eigen lichaam en leren ze over liefde, vriendschap en vertrouwen. Ook relaties en seksualiteit horen hierbij. Het is belangrijk dat u aandacht heeft voor deze onderwerpen in de opvoeding van uw kind. Een goede seksuele opvoeding zorgt dat uw kind beter voor zichzelf kan opkomen in relaties. Uw kind leert grenzen aan te geven en trots te zijn op zijn of haar lichaam. Dat helpt uw kind ook om te beslissen wanneer hij of zij aan verkering en seks toe is.

Het seksueel opvoeden gebeurt vaak al ongemerkt. Uw kind kijkt hoe u zelf met liefde, relaties en seks omgaat. Het is belangrijk om hier met uw kind over te praten en voorlichting te geven. Zo leert u uw kind dat seksualiteit erbij hoort en niets is om je voor te schamen. Maak duidelijk dat hij of zij alles met u kan bespreken. Dat geldt ook voor vragen over of problemen met seksualiteit.

  • Wilt u tips over seksuele opvoeding?
    Kijk op de website van Opvoeden.nl

Wilt u meer informatie over seksuele opvoeding?
Kijk op de websites van:

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Seksuele opvoeding

Vragen over opvoeden

Heeft u vragen over de opvoeding van uw kind? Vindt u opvoeden soms lastig? Loopt u tegen dingen aan in uw thuissituatie of op school? Er zijn allerlei organisaties die u hierbij verder kunnen helpen. Hier kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over opgroeien en opvoeden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Vragen over opvoeden

Hulp bij problemen thuis

Voel je je thuis onveilig? Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je kunnen helpen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een vriend, een vriendin of iemand uit jouw familie. Je kan ook praten met iemand van school, de jongerenwerker in jouw wijk of met jouw huisarts. Of anoniem chatten of bellen met de Kindertelefoon. Daar kan je advies krijgen, of gewoon je verhaal vertellen. Op het online forum kan je in contact komen met andere jongeren.

Voor hulp, advies en informatie kun je ook terecht bij Veilig Thuis. Als je twijfelt, kan je altijd bellen voor advies. Dat mag anoniem. Anders gebeurt er niets en gaat het geweld gewoon door. 

Heb je te maken met een gevaarlijke situatie? Is er direct gevaar, bijvoorbeeld door geweld of mishandeling? Wacht niet af! Bel meteen de politie via 112. Ook als het voor iemand anders is.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij problemen thuis