Opvoeding

Als ouder wilt u dat uw kind zich later zelfstandig kan redden in de samenleving. Een kind moet daarom leren om voor zichzelf op te komen. En leren rekening te houden met anderen. Daarnaast moeten kinderen zich kunnen ontplooien.

Opvoeden draait om interesse en respect hebben voor elkaar. Uw kind moet weten dat u als ouder achter hem of haar staat en niet te snel oordeelt. Naast veiligheid heeft elk kind ruimte nodig voor avontuur, risico’s en ervaringen. Zelfs negatieve.

Een kind opvoeden gaat niet vanzelf. Iedere ouder komt situaties tegen waar geen makkelijke oplossing voor is. Het helpt om met mensen in uw omgeving te praten over waar u tegenaan loopt. Misschien heeft een andere ouder wel goede tips voor u.

Als u er zelf niet uitkomt, kunt u altijd om hulp vragen.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Ook zijn er diverse vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Kinderen met een beperking

Is uw kind geboren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking? Of heeft uw kind dit op latere leeftijd gekregen? Dat kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf. Als ouder of verzorger bent u misschien op zoek naar informatie en advies, of naar hulp en zorg. Misschien wilt u praten met andere ouders of verzorgers van kinderen met een beperking. Of zoekt u speel- of spelactiviteiten voor uw kind.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Kinderen met een beperking

Kinderen met een gedragsprobleem

Heeft uw kind gedragsproblemen? Dat kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf. Als ouder of verzorger zoekt u misschien informatie en advies, of hulp en ondersteuning. Misschien wilt u praten met andere ouders of verzorgers van kinderen met gedragsproblemen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Kinderen met een gedragsprobleem

Weerbaarheid en psychische klachten bij kinderen

Is uw kind bang of verlegen? Heeft uw kind faalangst of psychische klachten? Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van uw kind en van uzelf. Als ouder of verzorger bent u misschien op zoek naar informatie en advies, of zoekt u hulp. Misschien wilt u praten met andere ouders of verzorgers van kinderen met dezelfde problemen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Weerbaarheid en psychische klachten bij kinderen

Hulp bij pesten

Er zijn verschillende organisaties die kunnen helpen bij pesten. Daarnaast kun je op internet veel tips vinden tegen pesten. Een cursus zelfverdediging of een weerbaarheidstraining kan helpen om uw kind sterker en minder onzeker te laten voelen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij pesten

Vragen over opvoeden

Heeft u vragen over de opvoeding van uw kind? Vindt u opvoeden soms lastig? Loopt u tegen dingen aan in uw thuissituatie of op school? Er zijn allerlei organisaties die u hierbij verder kunnen helpen. Hier kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over opgroeien en opvoeden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Vragen over opvoeden