Aanpassingen in huis

Heeft u een beperking of ziekte? Aanpassingen in huis kunnen uw dagelijkse activiteiten makkelijker maken. Bijvoorbeeld bij het opstaan, douchen, koken of traplopen. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen te huur, te leen en te koop. Zoals beugels bij het toilet, een douchestoeltje of een extra trapleuning. Misschien kan iemand uit uw naaste omgeving u helpen met het plaatsen hiervan.

Soms is het nodig om uw woning aan te passen. Bijvoorbeeld om deze drempelvrij te maken voor een rolstoel of rollator. Misschien past een andere woning beter bij uw situatie, omdat deze bijvoorbeeld gelijkvloers of kleiner is.

Een ergotherapeut kan u adviseren over hulpmiddelen en aanpassingen. In sommige gevallen kan een aanpassing worden vergoed vanuit de Wmo. Wilt u weten of dit mogelijk is? Neem dan contact op met de gemeente.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Hulp bij reparatie

Heeft u iets wat kapot is? Bijvoorbeeld een elektrisch apparaat, kleding, meubels of speelgoed? Doe uw spullen niet weg. Misschien kan het nog gerepareerd worden! Als dit u zelf niet lukt, zijn er organisaties die u hierbij kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij reparatie

Klussen

Soms zijn er klusjes in of om uw huis die moeten gebeuren. Bijvoorbeeld een lamp vervangen of een beugel ophangen. Soms kan u dat zelf, soms moet u hulp vragen. Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling met klussen te helpen. Of misschien kunnen vrijwilligers kleine klusjes voor u doen. Er zijn in de gemeente veel organisaties die u kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Klussen

Hulpmiddelen en aanpassingen

Prettig wonen is belangrijk. Hulpmiddelen en aanpassingen in uw huis kunnen voor meer woonplezier zorgen. Op internet vindt u veel handige hulpmiddelen. De meeste zijn te koop bij bouwmarkten en thuiszorgwinkels. Zoals wandbeugels, een verhoogd toilet of een thermostaatkraan.

U kunt ook hulpmiddelen lenen of huren bij thuiszorgwinkels. Het kan soms nodig zijn om uw woning aan te passen. Bijvoorbeeld om deze drempelvrij te maken voor een rolstoel of rollator. Of het plaatsen van een verstelbaar keukenblad.

Heeft u hulp nodig bij het kopen of plaatsen van een hulpmiddel? Of bij het aanpassen van uw woning? Vraag iemand uit uw naaste omgeving. Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf iemand inhuren om te helpen. In de gemeente zijn ook vrijwilligers die u misschien kunnen helpen bij klusjes in huis.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulpmiddelen en aanpassingen

Fokuswoning

Heeft u een lichamelijke beperking? En wilt u zo zelfstandig mogelijk leven? Dan kan een Fokuswoning de oplossing zijn. Dat is een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. Deze woningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw. Fokuswoningen zien er van buitenaf hetzelfde uit als de andere woningen.

U krijgt begeleiding bij dagelijkse activiteiten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren. En u geeft aan op welke manier u dat graag wilt.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Fokuswoning

Ergotherapie

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? Bijvoorbeeld met het maken van bewegingen of met het onthouden van taken? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.

Samen met u bekijkt de therapeut welke mogelijkheden er zijn. De ergotherapeut geeft advies en begeleiding. U leert om dingen op een andere manier te doen, zoals aan- en uitkleden met één hand, zittend koken, gebruik van geheugensteuntjes of omgaan met hulpmiddelen.

Ergotherapie kan ook helpen bij het herinrichten van een werkplek of bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Het doel is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren in uw woon- en werkomgeving.

De ergotherapeut is voor iedereen toegankelijk. U moet wel even een verwijzing via de huisarts vragen. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Ergotherapie

Zorgoutlet

U kunt veel hulpmiddelen zelf aanschaffen, zonder hiervoor naar de gemeente of de zorgverzekeraar te gaan. Om verspilling in de zorg op het gebied van hulpmiddelen te voorkomen zijn er zorgoutlets ontstaan. Veel hulpmiddelen verdienen een tweede kans, mits de hulpmiddelen hygiënisch en technisch verantwoord zijn.

Deze zorgoutlets hebben een groot assortiment scherp geprijsde nieuwe en tweedehands hulpmiddelen. In de Zorgoutlet kunt u onder meer terecht voor rolstoelen, hoog-laag-bedden, sta-op-stoelen, elleboogkrukken, rollators, scootmobielen, zorgmatrassen, hoofdkussens, weegschalen etc.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Zorgoutlet