Beschermd wonen

Beschermd wonen is een vorm van wonen onder begeleiding. Bedoeld voor mensen met langdurige en ingewikkelde problemen, die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen. Er is zorg en ondersteuning  nodig op meerdere gebieden. Samen met de begeleiding wordt er gewerkt aan meer zelfstandigheid en worden de mogelijkheden vergroot van wonen, activiteiten en sociaal netwerk. 

Beschermde woonvormen staan meestal in een gewone woonwijk. Soms bestaat zo’n woonvorm uit appartementen waar mensen zelfstandig wonen. Soms wonen meerdere mensen in één huis. De badkamer, keuken en zitkamer worden dan gedeeld met de andere bewoners. De hulpverleners zijn 24 uur per dag bereikbaar. De hulp kan een paar uur per week zijn, of veel intensiever. Als er ook behandeling nodig is, moet dat ergens anders geregeld worden. De begeleider kan daarbij wel helpen.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Groepswonen en verzorgd wonen voor senioren

Als u ouder wordt, kan uw huis of buurt minder geschikt zijn. Bijvoorbeeld omdat uw huis of tuin te groot is. Of u kunt de trap niet meer op. Soms zijn winkels of de huisarts niet in de buurt. Of misschien voelt u zich eenzaam. Uw woning aanpassen kan een oplossing zijn. Verhuizen is een andere mogelijkheid.

Er bestaan ook woongroepen voor senioren. Dan heeft u een eigen (aangepaste) woning met een gemeenschappelijke ruimte. Hier kunt u elkaar ontmoeten, samen eten of aan activiteiten meedoen. 

Groepswonen voor ouderen kan zowel in een koop- als een huurwoning. Elk project heeft zijn eigen karakter en kiest zijn eigen bewoners. Sommige groepen delen een groot huis. Andere groepen huren een pand dat speciaal voor groepswonen is bestemd. Of laten gezamenlijk een nieuw complex bouwen.

Heeft u (binnenkort) meer zorg nodig? Dan is verzorgd wonen een goede optie. Woningcorporaties en zorgorganisaties werken dan samen. U kunt dan zo lang mogelijk zelfstandig, prettig en veilig thuis blijven wonen met zorg dichtbij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Groepswonen en verzorgd wonen voor senioren

Verpleeghuis en woonzorgcentrum

Kunt u niet meer thuis wonen? Heeft u veel verzorging of verpleging van deskundigen nodig? Dan is verhuizen naar een woonzorgcentrum of verpleeghuis soms noodzakelijk.

Als u dagelijks veel zorg nodig heeft, kunt u in het woonzorgcentrum (ook wel: verzorgingshuis) gaan wonen. Als u intensieve verpleegkundige zorg nodig heeft, kunt u opgenomen worden in een verpleeghuis.  Er zijn ook woonzorgcentra met een verpleegafdeling. In zo'n zorginstelling is 24 uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig. Wonen, verpleging en verzorging zitten dan in één pakket aan zorg, die deels wordt betaald via de Wet langdurige zorg. Hiervoor vraagt u een indicatie aan bij het CIZ.

Een korte opname is mogelijk als u om medische redenen (nog) niet thuis kunt zijn. Omdat u bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komt. Of wanneer de zorg thuis even niet meer gaat. Dit heet eerstelijns verblijf. U kunt dan korte tijd in een verzorgingshuis of verpleeghuis worden verzorgd en verpleegd. Uw huisarts bepaalt of dit nodig is. Eerstelijns verblijf zit in het basispakket van de zorgverzekering. 

 

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Verpleeghuis en woonzorgcentrum

Beschermd wonen voor mensen met psychische klachten

Heeft u ernstige psychische klachten? Dan is zelfstandig wonen soms (tijdelijk) niet mogelijk. Is mantelzorg of andere hulp niet genoeg? Beschermd wonen kan een oplossing zijn.

De gemeente Utrecht organiseert beschermd wonen en 24-uursopvang voor inwoners van 16 gemeenten. Behalve Utrecht zelf zijn dit: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

De gemeente kan u in contact brengen met de zogenoemde ‘Regionale Toegang’ van Utrecht. U kunt ook zelf contact opnemen met de Regionale Toegang. Bel naar 030 – 286 35 30. Of mail naar regionaletoegang@utrecht.nl.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Beschermd wonen voor mensen met psychische klachten

Beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende woonvormen. Meestal gaat het bij beschermd wonen om wonen in een instelling, maar het is ook mogelijk om beschermd te wonen in een gewone woonwijk, in een groep. Veel mensen met een verstandelijke beperking blijven afhankelijk van de hulp van anderen. Zij krijgen hun zorg vaak vergoed vanuit de WLZ.

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is dat anders. Zij kunnen vaak nog een aantal dingen leren waardoor ze zichzelf beter kunnen redden. Is zelfstandig wonen nog te vroeg maar is dit later misschien wel mogelijk? Dan kan beschermd wonen een oplossing zijn. De gemeente helpt hierbij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking