Hulp bij psychische problemen

Heeft u lichte psychische klachten of sociale problemen? Probeer eerst om hierover te praten met iemand in uw omgeving.

Vindt u dit moeilijk? Dan kunt u op internet terecht voor online hulp. Bijvoorbeeld bij relatieproblemen, neerslachtigheid, onzekerheid of problemen met werk of studie. Via online zelfhulp kunt u anoniem deelnemen. Dat kan een goede oplossing zijn. Als dit niet voldoende is, kan misschien een gesprek bij maatschappelijk werk u verder helpen.

Komt u er niet uit? Dan kunt u terecht bij uw huisarts. Hij kan u zelf helpen. Of hij verwijst u door naar hulpverleners van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Heeft u of iemand anders meteen hulp nodig? Bijvoorbeeld bij gevaar voor zelfmoord, agressie of lichamelijk letsel? Bel dan zo snel mogelijk de huisarts. De huisarts kan de crisisdienst voor u oproepen. De crisisdienst helpt u.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Luisterend oor

Voor veel mensen zijn erkenning en herkenning van hun (levens)vragen erg belangrijk, omdat zij hieruit troost en steun kunnen verkrijgen. Omgaan met het leven, soms gaat dat niet vanzelf. Sommige mensen hebben vragen over hoe het nu verder moet. Anderen willen gewoon graag hun verhaal met iemand delen.

Veel mensen hebben niet altijd de mogelijkheid om in eigen kring hierover een gesprek te voeren. Dan kan het goed zijn om contact te maken met iemand die dit luisterend oor kan bieden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Luisterend oor

Crisisdienst

Heeft u of iemand anders psychische problemen en binnen 24 uur hulp nodig? Bel dan meteen uw huisarts of behandelaar. Deze kan de crisisdienst voor u oproepen. Medewerkers van de crisisdienst helpen u direct.

Heeft u met spoed hulp nodig bij een psychische crisis? Dan kunt u ook terecht bij Altrecht. 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Crisisdienst

Huisartsenzorg

Met lichamelijke en psychische klachten kunt u bij uw huisarts terecht. Die bekijkt samen met u welke oplossing het beste bij uw situatie past. De huisarts geeft advies en voert zelf behandelingen uit. Heeft u hulp nodig die de huisarts niet zelf kan geven? Dan krijgt u een verwijzing naar een andere hulpverlener of specialist. De huisarts weet welke hulpverleners in uw buurt u verder kunnen helpen.

Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een huisartsbezoek te betalen. U maakt telefonisch een afspraak. Houdt de volgende gegevens bij de hand:  

  • uw zorgpas
  • de naam van uw huisarts
  • uw medicijngebruik.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Huisartsenzorg

Hulp bij somberheid en depressie

Wanneer gaat somberheid over in een depressie? Het verschil zit vooral in de duur en de hevigheid van de gevoelens. Iedereen voelt zich wel eens somber. U kunt een baaldag hebben en daarna weer blij zijn, of u kunt zich een tijdje somber voelen na een vervelende gebeurtenis. Maar somberheid kan ook zomaar uit het niets opkomen.
Bij een depressie voelt u zich langer dan twee weken somber. Ook zijn de gevoelens van somberheid bij een depressie heftiger. U haalt nergens meer plezier uit. Het lukt niet goed om deel te nemen aan het dagelijkse leven. Daarnaast zijn er nog andere klachten die bij een depressie veel voorkomen. Bijvoorbeeld angstklachten, schuldgevoelens, concentratieklachten en gedachten aan de dood. 

Heeft u sombere gedachten? Blijft u hierin hangen? Praat erover. Dit kan met iemand uit uw omgeving, maar ook met maatschappelijk werk of met uw huisarts.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij somberheid en depressie

Psychologische hulp

Heeft u lichte psychische klachten of sociale problemen? Dan kunt u op internet terecht voor online hulp. Bijvoorbeeld bij relatieproblemen, neerslachtigheid, onzekerheid of problemen met werk of studie. Via online zelfhulp kunt u anoniem deelnemen. Dat kan een goede oplossing zijn. Zeker als u het moeilijk vindt om met bekenden over uw klachten te praten.

Wilt u hulp van iemand anders? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Psychologische hulp