Kortdurend verblijf en respijtzorg

Bent u mantelzorger van een familielid of vriend? Of heeft u een kind met beperkingen? Misschien bent u soms toe aan rust en heeft u behoefte aan tijd voor u zelf. Of voor de rest van het gezin. Dan kunt u via logeeropvang de zorg een tijdje overdragen aan anderen. Bij logeeropvang logeert uw familielid, vriend of kind tijdelijk in een zorginstelling.

Logeeropvang is er voor mensen met een ziekte, beperking of psychische problemen. Hulpverleners nemen een tijdje de zorg van uw familielid of vriend over. De instelling biedt begeleiding, verpleging en persoonlijke verzorging. En er zijn activiteiten.

Er is ook logeeropvang voor kinderen die veel zorg nodig hebben. Voor kinderen met gedragsproblemen, met ADHD of autisme. Voor kinderen met een ernstige ziekte of een verstandelijke beperking. In een logeerhuis kunnen ze een paar dagen logeren. Bijvoorbeeld 2 dagen per week. Hulpverleners nemen de zorg voor uw kind over. Zodat u op adem kunt komen. Deze logeeropvang is meestal in het weekend, maar soms ook door de week of in vakanties.

Weet u niet waar u moet beginnen? Het Steunpunt Mantelzorg kan u verder helpen.

 

 

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Zonder dat u het weet. Dan is het een goed idee om uw hulpvraag op de Buurtmarktplaats te zetten. Hier kunnen alle inwoners van Woerden hulp aanbieden en vragen.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Mantelzorg tijdelijk overdragen (respijtzorg)

Wordt de mantelzorg u even teveel? Dan kunt u gebruik maken van respijtzorg. Dat betekent dat iemand anders uw mantelzorg tijdelijk overneemt. U heeft dan tijd voor andere dingen. Voor respijtzorg kunt u bij verschillende organisaties terecht.

Een andere vorm van respijtzorg is het logeerverblijf. Uw naaste kan hier een aantal dagen doorbrengen. Voorbeelden van logeerverblijven zijn een zorghotel, zorgpension en een hospice.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Mantelzorg tijdelijk overdragen (respijtzorg)

Hulp bij het huishouden

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen te koop die hierbij helpen. Zoals schoonmaakspullen met een lange steel of speciale grepen. Ook kan een ergotherapeut meedenken over manieren om zoveel mogelijk zelf te doen in huis.

Heeft u hulp nodig met het huishouden? Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling in het huishouden te helpen.

Kunt u zelf geen hulp vinden? Misschien kunt u huishoudelijke hulp krijgen vanuit de Wmo. Neem dan contact op met WoerdenWijzer. Samen met u zoekt WoerdenWijzer naar een passende oplossing.

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage die afhangt van de hoogte van uw inkomen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij het huishouden