Lotgenotencontact

Lotgenotencontact betekent dat u contact heeft met mensen in dezelfde situatie als u en met dezelfde problemen. U kunt herkenning bij elkaar vinden en elkaar steunen.

Bent u langdurig ziek of heeft u problemen in het dagelijks leven door een aandoening of beperking? Of bent u mantelzorger voor een familielid of vriend? Dan kunt u veel hebben aan contact met lotgenoten. Bijvoorbeeld mensen met reuma, Alzheimer, kanker, of autisme.

Er zijn in de gemeente verschillende vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen met het leggen van contact, ook speciaal voor kinderen.  Zij bieden ook informatie en advies.  

Mensen die contact hebben met lotgenoten zitten vaak beter in hun vel. Ze hebben meer informatie en kennis over hoe ze om moeten gaan met het probleem waar ze tegenaan lopen.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Luisterend oor

Voor veel mensen zijn erkenning en herkenning van hun (levens)vragen erg belangrijk, omdat zij hieruit troost en steun kunnen verkrijgen. Omgaan met het leven, soms gaat dat niet vanzelf. Sommige mensen hebben vragen over hoe het nu verder moet. Anderen willen gewoon graag hun verhaal met iemand delen.

Veel mensen hebben niet altijd de mogelijkheid om in eigen kring hierover een gesprek te voeren. Dan kan het goed zijn om contact te maken met iemand die dit luisterend oor kan bieden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Luisterend oor

Andere mantelzorgers ontmoeten

Elkaar kunnen ontmoeten in een open en gemoedelijke sfeer. Ontdekken dat u niet de enige bent. Samen praten over wat u meemaakt en hoe u zich daarbij voelt. En u begrepen voelen. Daar gaat het om bij het ontmoeten van andere mantelzorgers.

Daarnaast wordt vaak informatie over diverse thema’s of onderwerpen aangeboden. De informatie kan worden verzorgd door deskundigen, maar ook door de bezoekers zelf.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Andere mantelzorgers ontmoeten

Informatie over de laatste levensfase

Wilt u meer weten over de laatste levensfase? Bijvoorbeeld over het bespreekbaar maken van de dood, of over contact met lotgenoten? Daarvoor kunt u op verschillende websites terecht.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Informatie over de laatste levensfase

Nieuwe mensen leren kennen

Wilt u nieuwe mensen leren kennen? Dat kan op veel manieren. U kunt meedoen met een activiteit of naar een inloopochtend of maaltijd gaan. Of lid worden van een vereniging of sportclub. U kunt een maatje zoeken waarmee u samen dingen gaat ondernemen. Contact met andere mensen is goed voor iedereen.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Nieuwe mensen leren kennen