Lotgenotencontact

Lotgenotencontact betekent dat u contact hebt met mensen die in dezelfde situatie als u zitten. Het zijn mensen die tegen dezelfde problemen als u aanlopen. U kunt herkenning bij elkaar vinden en elkaar steunen.

Bent u langdurig ziek of heeft u problemen in het dagelijks leven door een aandoening of beperking? Of bent u mantelzorger voor een familielid of vriend? Dan kunt u veel hebben aan contact met lotgenoten.

Er zijn in Woerden verschillende vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen met het leggen van contact. Bijvoorbeeld voor mensen met reuma, Alzheimer, kanker, autisme of voor mantelzorgers. Zij bieden ook informatie en advies.  

Mensen die contact hebben met lotgenoten zitten vaak beter in hun vel. Ze hebben meer informatie en kennis over hoe ze om moeten gaan met het probleem waar ze tegenaan lopen.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Zonder dat u het weet. Dan is het een goed idee om uw hulpvraag op de Buurtmarktplaats te zetten. Hier kunnen alle inwoners van Woerden hulp aanbieden en vragen.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Luisterend oor

Voor veel mensen zijn erkenning en herkenning van hun (levens)vragen erg belangrijk, omdat zij hieruit troost en steun kunnen verkrijgen. Omgaan met het leven, soms gaat dat niet vanzelf. Sommige mensen hebben vragen over hoe het nu verder moet. Anderen willen gewoon graag hun verhaal met iemand delen.

Veel mensen hebben niet altijd de mogelijkheid om in eigen kring hierover een gesprek te voeren. Dan kan het goed zijn om contact te maken met iemand die dit luisterend oor kan bieden.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Luisterend oor

Andere mantelzorgers ontmoeten

Elkaar kunnen ontmoeten in een open en gemoedelijke sfeer. Ontdekken dat u niet de enige bent. Samen praten over wat u meemaakt en hoe u zich daarbij voelt. En u begrepen voelen. Daar gaat het om bij het ontmoeten van andere mantelzorgers.

Daarnaast wordt vaak informatie over diverse thema’s of onderwerpen aangeboden. De informatie kan worden verzorgd door deskundigen, maar ook door de bezoekers zelf.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Andere mantelzorgers ontmoeten

Informatie over de laatste levensfase

Wilt u meer weten over de laatste levensfase? Bijvoorbeeld over het bespreekbaar maken van de dood, of over contact met lotgenoten? Daarvoor kunt u op verschillende websites terecht.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Informatie over de laatste levensfase

Nieuwe mensen leren kennen

Wilt u nieuwe mensen leren kennen? Dat kan in de gemeente Woerden op veel manieren. U kunt meedoen met een activiteit. Of naar een inloopochtend of maaltijd gaan. Of u kunt een maatje krijgen waarmee u samen dingen gaat ondernemen.

Maak een afspraak met een welzijnsconsulent van Welzijn Woerden. Die kan met u samen kijken wat goed bij uw past.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Nieuwe mensen leren kennen