Verzorging of verpleging

Vaak kunnen mensen uit uw naaste omgeving u helpen, als u bij dagelijkse dingen hulp nodig heeft. Lukt dit niet (meer)? Of wordt het te zwaar voor uw omgeving? Dan is het soms beter als dit wordt gedaan door professionals.

U kunt dan terecht bij organisaties voor thuiszorg. Ook verpleegkundige hulp aan huis is mogelijk. Bijvoorbeeld wondverzorging of het toedienen van medicijnen.

Kunt u niet meer zelfstandig thuis wonen? Dan zijn er meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld groepswonen voor ouderen of verzorgd wonen. Maar ook een verzorgingshuis of een verpleeghuis.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Ook zijn er diverse vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Zorgverzekeringswet (Zvw) en een persoonsgebonden budget (pgb)

Heeft u verpleging of verzorging aan huis nodig? Dan bekijkt de wijkverpleegkundige welke zorg bij uw situatie past. De wijkverpleegkundige geeft dit door aan uw zorgverzekeraar.

Wilt u graag zelf bepalen bij wie u deze zorg inkoopt? Dan bekijkt de verzekeraar of een persoonsgebonden budget (pgb) mogelijk is.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Zorgverzekeringswet (Zvw) en een persoonsgebonden budget (pgb)

Huishoudelijke hulp

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen te koop die hierbij helpen. Zoals schoonmaakspullen met een lange steel of speciale grepen. Ook kan een ergotherapeut meedenken over manieren om zoveel mogelijk zelf te doen in huis.

Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling in het huishouden te helpen.

Kunt u zelf geen hulp vinden? Misschien kunt u huishoudelijke hulp krijgen vanuit de Wmo. Neem dan contact op met de gemeente. Uw gemeente zoekt samen met u naar een passende oplossing.

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage in de vorm van het abonnementstarief.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Huishoudelijke hulp

Thuiszorg

Is de zorg te zwaar geworden voor uw omgeving? Of is er te weinig hulp? Dan is thuiszorg een optie. Dat is zorg bij mensen thuis. Thuiszorg bestaat uit:

 • Verzorging: er komt iemand bij u thuis om te helpen bij bijvoorbeeld het opstaan, wassen, aankleden en naar het toilet gaan;
 • Verpleging: er komt iemand bij u thuis om te helpen bij medische verzorging. Bijvoorbeeld het geven van injecties, het aanleggen van een infuus, het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden.

U kunt hiervoor terecht bij organisaties die thuiszorg bieden in uw woonplaats. Verpleeghuizen en verzorgingshuizen leveren soms ook thuiszorg. Het aanbod kan verschillen. Vraag daarom naar de mogelijkheden voor uw situatie.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Thuiszorg

Groepswonen en verzorgd wonen voor senioren

Als u ouder wordt, kan uw huis of buurt minder geschikt zijn. Bijvoorbeeld omdat uw huis of tuin te groot is. Of u kunt de trap niet meer op. Soms zijn winkels of de huisarts niet in de buurt. Of misschien voelt u zich eenzaam. Uw woning aanpassen kan een oplossing zijn. Verhuizen is een andere mogelijkheid.

Er bestaan ook woongroepen voor senioren. Dan heeft u een eigen (aangepaste) woning met een gemeenschappelijke ruimte. Hier kunt u elkaar ontmoeten, samen eten of aan activiteiten meedoen. 

Groepswonen voor ouderen kan zowel in een koop- als een huurwoning. Elk project heeft zijn eigen karakter en kiest zijn eigen bewoners. Sommige groepen delen een groot huis. Andere groepen huren een pand dat speciaal voor groepswonen is bestemd. Of laten gezamenlijk een nieuw complex bouwen.

Heeft u (binnenkort) meer zorg nodig? Dan is verzorgd wonen een goede optie. Woningcorporaties en zorgorganisaties werken dan samen. U kunt dan zo lang mogelijk zelfstandig, prettig en veilig thuis blijven wonen met zorg dichtbij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Groepswonen en verzorgd wonen voor senioren

Verpleeghuis en woonzorgcentrum

Kunt u niet meer thuis wonen? Heeft u veel verzorging of verpleging van deskundigen nodig? Dan is verhuizen naar een woonzorgcentrum of verpleeghuis soms noodzakelijk.

Als u dagelijks veel zorg nodig heeft, kunt u in het woonzorgcentrum (ook wel: verzorgingshuis) gaan wonen. Als u intensieve verpleegkundige zorg nodig heeft, kunt u opgenomen worden in een verpleeghuis.  Er zijn ook woonzorgcentra met een verpleegafdeling. In zo'n zorginstelling is 24 uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig. Wonen, verpleging en verzorging zitten dan in één pakket aan zorg, die deels wordt betaald via de Wet langdurige zorg. Hiervoor vraagt u een indicatie aan bij het CIZ.

Een korte opname is mogelijk als u om medische redenen (nog) niet thuis kunt zijn. Omdat u bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komt. Of wanneer de zorg thuis even niet meer gaat. Dit heet eerstelijns verblijf. U kunt dan korte tijd in een verzorgingshuis of verpleeghuis worden verzorgd en verpleegd. Uw huisarts bepaalt of dit nodig is. Eerstelijns verblijf zit in het basispakket van de zorgverzekering. 

 

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Verpleeghuis en woonzorgcentrum

Begeleiding thuis

U heeft begeleiding nodig als u thuis woont en behoefte heeft aan praktische en sociale hulp in het dagelijks leven. Misschien kunt u hulp gebruiken bij:

 • Het onderhouden van sociale contacten
 • Het plannen van dagelijkse activiteiten
 • Het regelen van uw financiën en administratie
 • Het voortbewegen in en buiten uw huis
 • Het omgaan met andere mensen
 • Problemen met denken, concentreren en waarnemen
 • Problemen met oriëntatie in tijd, plaats en persoon

In de gemeente zijn veel vrijwilligers actief. Zoekt u gezelschap? U kunt met een maatje op stap gaan. Zoekt u praktische hulp? Bij uw financiën of administratie kunnen deskundige vrijwilligers helpen. Dat geldt ook voor klusjes in en om het huis.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Begeleiding thuis

Huisartsenzorg

Met lichamelijke en psychische klachten kunt u bij uw huisarts terecht. Die bekijkt samen met u welke oplossing het beste bij uw situatie past. De huisarts geeft advies en voert zelf behandelingen uit. Heeft u hulp nodig die de huisarts niet zelf kan geven? Dan krijgt u een verwijzing naar een andere hulpverlener of specialist. De huisarts weet welke hulpverleners in uw buurt u verder kunnen helpen.

Een bezoek aan de huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft dus niet apart voor een huisartsbezoek te betalen. U maakt telefonisch een afspraak. Houdt de volgende gegevens bij de hand:  

 • uw zorgpas
 • de naam van uw huisarts
 • uw medicijngebruik.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Huisartsenzorg

Ondersteuning bij dementie

Heeft u het vermoeden dat u of een ander last heeft van dementie? Neem dan contact op met uw huisarts. Op internet vindt u veel informatie als u advies zoekt om met dementie om te gaan.

Bent u mantelzorger? Vergeet niet dat er voor u ook veel hulp beschikbaar is. Zorg er voor dat u ook tijd heeft voor uzelf.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Ondersteuning bij dementie