Wonen met begeleiding

Begeleiding bij wonen kunt u aanvragen wanneer u behoefte heeft aan praktische en sociale hulp in het dagelijks leven. U krijgt deze begeleiding bij u thuis.

U woont dus zelfstandig, maar met hulp. De begeleiders komen regelmatig langs en helpen u bijvoorbeeld om uw woning en uw leven op orde te houden. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig schoonmaken, uw uitgaven op een rijtje te zetten, werk vinden of om te bedenken wat u in uw vrije tijd kunt gaan doen. De begeleiders geven geen therapie of behandeling. Wel kunnen zij u helpen dat aan te vragen bij een GGZ-instelling.

Begeleiding bij wonen kunt u aanvragen bij de gemeente.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Hulp bij administratie

Sommige mensen vinden een administratie bijhouden lastig. Heeft u geen overzicht over uw post? Vindt u het moeilijk om brieven te lezen? Of weet u niet precies wat u met een rekening, formulier of brief moet doen? Vraag dan uw familie, vrienden, kennissen of buren om hulp.

Kunt u zelf geen hulp krijgen? Dan kan een vrijwilliger u misschien helpen. Er zijn vrijwilligers die samen met u alle post, rekeningen en formulieren uitzoeken. Zij kunnen u ook helpen met het invullen van formulieren. Bijvoorbeeld voor verzekeringen, belasting en toeslagen. 

Krijgt u hulp van een vrijwilliger? U blijft wel altijd zelf verantwoordelijk voor uw geldzaken.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulp bij administratie

Groepswonen en verzorgd wonen voor senioren

Als u ouder wordt, kan uw huis of buurt minder geschikt zijn. Bijvoorbeeld omdat uw huis of tuin te groot is. Of u kunt de trap niet meer op. Soms zijn winkels of de huisarts niet in de buurt. Of misschien voelt u zich eenzaam. Uw woning aanpassen kan een oplossing zijn. Verhuizen is een andere mogelijkheid.

Er bestaan ook woongroepen voor senioren. Dan heeft u een eigen (aangepaste) woning met een gemeenschappelijke ruimte. Hier kunt u elkaar ontmoeten, samen eten of aan activiteiten meedoen. 

Groepswonen voor ouderen kan zowel in een koop- als een huurwoning. Elk project heeft zijn eigen karakter en kiest zijn eigen bewoners. Sommige groepen delen een groot huis. Andere groepen huren een pand dat speciaal voor groepswonen is bestemd. Of laten gezamenlijk een nieuw complex bouwen.

Heeft u (binnenkort) meer zorg nodig? Dan is verzorgd wonen een goede optie. Woningcorporaties en zorgorganisaties werken dan samen. U kunt dan zo lang mogelijk zelfstandig, prettig en veilig thuis blijven wonen met zorg dichtbij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Groepswonen en verzorgd wonen voor senioren

Fokuswoning

Heeft u een lichamelijke beperking? En wilt u zo zelfstandig mogelijk leven? Dan kan een Fokuswoning de oplossing zijn. Dat is een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. Deze woningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw. Fokuswoningen zien er van buitenaf hetzelfde uit als de andere woningen.

U krijgt begeleiding bij dagelijkse activiteiten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren. En u geeft aan op welke manier u dat graag wilt.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Fokuswoning

Omgaan met een beperking

Leven met een beperking of chronische ziekte is voor iedereen anders. Wilt u meedoen aan activiteiten of wilt u graag hulp? Dan kunt u op verschillende plekken terecht. U kunt daar leuke dingen doen en u leert er nieuwe mensen kennen. Ook zijn er sportverenigingen en organisaties die speciale vakanties organiseren.

Heeft u bepaalde hulpmiddelen of aanpassingen nodig? Dan kunt u ook op verschillende plaatsen terecht. Omgaan met een ziekte of beperking is niet altijd makkelijk. Voelt u zich eenzaam of niet prettig? Blijf er dan niet mee zitten. Praat erover met iemand die u vertrouwt.

Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen. Met praktische dingen. Of met een luisterend oor.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Omgaan met een beperking

Buddy of maatje

Een buddy is een vrijwilliger die structureel ondersteuning biedt (bij voorkeur een dagdeel per week) aan iemand die ernstig ziek is. Een buddy biedt een luisterend oor en is betrokken. Hij/zij geeft tijd en aandacht aan de gewone en de bijzondere dingen. De buddy is er voor degene die hij/zij begeleidt (maatje).

Veel maatjes hebben behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld als ze naar het ziekenhuis moeten. Ze praten ook graag over hun angsten en (praktische gevolgen) van hun ziekte met iemand die wat verder van hen afstaat. Maar soms wil het maatje deze angsten en problemen even vergeten. Daarom hoort 'gewoon' wat plezier maken, een frisse neus halen, naar de bioscoop gaan of samen wat winkelen er ook bij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Buddy of maatje

Wonen met begeleiding (begeleid wonen)

Wilt u begeleiding bij zelfstandig wonen? WoerdenWijzer kan u verder helpen. U vult een ondersteuningsplan in. Een consulent kijkt dan samen met u welke hulp het beste bij u past. Heeft u hulp nodig bij het invullen van een ondersteuningsplan? Neem dan contact met ons op.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Wonen met begeleiding (begeleid wonen)