Zelfstandig fietsen

Fietsen is gezond. Zo blijft u goed in beweging. Soms gaat fietsen moeilijker door een beperking of ouderdom. Als u minder stabiel op de fiets zit, kunt u zich onzeker voelen. Of u kunt niet meer zo hard trappen omdat uw conditie slechter is geworden. Wellicht kunt u met wat aanpassingen nog langer zelf blijven fietsen.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Zonder dat u het weet. Dan is het een goed idee om uw hulpvraag op de Buurtmarktplaats te zetten. Hier kunnen alle inwoners van Woerden hulp aanbieden en vragen.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Aangepaste en speciale fietsen

Heeft u moeite met fietsen? Kunt u niet goed achterom kijken? Kunt u niet meer zo lang fietsen? Of heeft u problemen met uw evenwicht of met bewegen? Misschien heeft u dan iets aan een aangepaste fiets of een speciale fiets. Bijvoorbeeld een fiets met lage instap, een elektrische fiets, of een driewielfiets.

Voor aanpassingen aan uw fiets vanuit de Wmo betaalt u een bijdrage die afhangt van uw inkomen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Aangepaste en speciale fietsen

Samen fietsen

Is zelfstandig fietsen moeilijk voor u? Bijvoorbeeld omdat u niet meer goed kunt trappen? Of omdat u niet goed meer kunt zien? Samen fietsen kan een oplossing zijn. U kunt bijvoorbeeld samen fietsen met een familielid, vriend of kennis.

U kunt ook hulp vragen van een vrijwilliger. Vrijwilligers maken samen met u een fietstocht. Dat kan met uw eigen fiets, met een tandemfiets of met een duofiets. Op een duofiets kunnen twee personen naast elkaar zitten.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Samen fietsen

Ergotherapie

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? Bijvoorbeeld met het maken van bewegingen of met het onthouden van taken? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.

Samen met u bekijkt de therapeut welke mogelijkheden er zijn. De ergotherapeut geeft advies en begeleiding. U leert om dingen op een andere manier te doen, zoals aan- en uitkleden met één hand, zittend koken, gebruik van geheugensteuntjes of omgaan met hulpmiddelen.

Ergotherapie kan ook helpen bij het herinrichten van een werkplek of bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Het doel is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren in uw woon- en werkomgeving.

De ergotherapeut is voor iedereen toegankelijk. U moet wel even een verwijzing via de huisarts vragen. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Ergotherapie