Zelfstandig met de auto

Vindt u autorijden door bijvoorbeeld een beperking of ouderdom lastig? Er zijn mogelijkheden om toch zelfstandig en veilig de weg op te gaan.

Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor moet u een keuring ondergaan. Een onafhankelijk arts zal beoordelen of u aan de criteria voor een gehandicaptenparkeerkaart voldoet. Deze kunt u aanvragen als bestuurder en/of als passagier. Voor beide kaarten gelden iets andere criteria. Als u in aanmerking komt voor een kaart kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.

Misschien zijn aanpassingen aan uw auto een oplossing. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van autoaanpassingen. Bijvoorbeeld een aangepaste bestuurdersstoel, handgrepen, extra rembekrachtiging, handbediening. De mogelijkheden zijn legio! Er zijn veel aanbieders die u goed kunnen adviseren.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding voor bepaalde autoaanpassingen vanuit de Wmo. Zorg dan dat u contact opneemt met een Wmo-medewerker, voordat u zelf iets aanschaft. Door regels in het beleid kan het zijn dat er geen vergoeding gegeven wordt als de aanvraag voor een vergoeding ná de aanschaf wordt gedaan. Voor autoaanpassingen via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, dat heet het abonnementstarief.

Als zelfstandig reizen niet meer gaat, kijk dan eens bij "Hulp bij brengen en halen" of bij "Openbaar Vervoer (OV)"

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Parkeren

Heeft u een beperking en reist u nog vaak met de auto? Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats.

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u gebruik maken van gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze liggen vaak gunstig ten opzichte van voorzieningen en winkels. Een gehandicaptenparkeerplaats is een speciale parkeerplaats voor mensen met een beperking. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren.

Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neemt u dan contact op met de gemeente.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Parkeren

Aangepaste auto

Heeft u moeite met autorijden? Bijvoorbeeld door een beperking of door ouderdom? U kunt uw eigen auto laten aanpassen. U kunt ook een aangepaste auto kopen of huren. Met een aangepaste auto blijft u mobiel.

Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk, zoals een voetenstuur, handgas of aangepaste schakeling. Zit u in een rolstoel? Of vervoert u iemand in een rolstoel? Dan is een rolstoelauto of een rolstoelbus misschien een oplossing.

Heeft u moeite met lopen, fietsen of autorijden? Is het noodzakelijk dat u uw eigen auto gebruikt, bijvoorbeeld omdat een regiotaxi geen passende oplossing voor u is? En kunt u uw auto niet zelf laten aanpassen? Neem dan contact op met de gemeente.  Samen met u zoekt de gemeente naar een passende oplossing. Voor autoaanpassingen vanuit de Wmo betaalt u een bijdrage die afhangt van uw inkomen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Aangepaste auto

Vervoer door vrijwilligers

Heeft u een afspraak buiten de deur, maar u heeft geen eigen vervoer? En kunt u niet met het openbaar vervoer reizen? Dan kan een vrijwilliger u misschien brengen en halen. Vrijwilligers kunnen u met hun eigen auto brengen en halen. Mogelijk betaalt u hiervoor een vergoeding. Vraag dat vooraf, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Vervoer door vrijwilligers