Zelfstandig met de fiets

Fietsen is gezond. Zo blijft u goed in beweging. Soms gaat fietsen moeilijker door een beperking of ouderdom. Als u minder stabiel op de fiets zit, kunt u zich onzeker voelen. Of u kunt niet meer zo hard trappen omdat uw conditie slechter is geworden. Wellicht kunt u met wat aanpassingen nog langer zelf blijven fietsen. Voorbeelden zijn de elektrisch ondersteunde fietsen, fietsen met een lage instap, fietsen met steunwielen achter, of driewielfietsen. Andere aanpassingen kunnen zijn een aangepaste crank, een spiegel op het stuur of een bijzonder zadel.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de Wmo. Zorg dan dat u contact opneemt met een Wmo-medewerker, voordat u zelf een aangepaste fiets aanschaft. Door regels in het beleid kan het zijn dat er geen vergoeding gegeven wordt als de aanvraag voor een vergoeding ná de aanschaf wordt gedaan. Voor een (aanpassing op een) fiets via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, dat heet het abonnementstarief.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Aangepaste en speciale fietsen

Heeft u moeite met fietsen? Kunt u niet goed achterom kijken? Kunt u niet meer zo lang fietsen? Of heeft u problemen met uw evenwicht of met bewegen? Misschien heeft u dan iets aan een aangepaste fiets of een speciale fiets. Bijvoorbeeld een fiets met lage instap, een elektrische fiets, of een driewielfiets.

Voor aanpassingen aan uw fiets vanuit de Wmo betaalt u een bijdrage die afhangt van uw inkomen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Aangepaste en speciale fietsen

Samen fietsen

Is zelfstandig fietsen moeilijk voor u? Bijvoorbeeld omdat u niet meer goed kunt trappen? Of omdat u niet goed meer kunt zien? Samen fietsen kan een oplossing zijn. U kunt bijvoorbeeld samen fietsen met een familielid, vriend of kennis.

U kunt ook hulp vragen van een vrijwilliger. Vrijwilligers maken samen met u een fietstocht. Dat kan met uw eigen fiets, met een tandemfiets of met een duofiets. Op een duofiets kunnen twee personen naast elkaar zitten.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Samen fietsen

Ergotherapie

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? Bijvoorbeeld met het maken van bewegingen of met het onthouden van taken? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.

Samen met u bekijkt de therapeut welke mogelijkheden er zijn. De ergotherapeut geeft advies en begeleiding. U leert om dingen op een andere manier te doen, zoals aan- en uitkleden met één hand, zittend koken, gebruik van geheugensteuntjes of omgaan met hulpmiddelen.

Ergotherapie kan ook helpen bij het herinrichten van een werkplek of bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Het doel is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren in uw woon- en werkomgeving.

De ergotherapeut is voor iedereen toegankelijk. U moet wel even een verwijzing via de huisarts vragen. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Ergotherapie