Werk zoeken en solliciteren

In Nederland moet iedereen zelf voor een inkomen zorgen met betaald werk. Werk vinden kan op verschillende manieren. Er zijn ook organisaties die u kunnen helpen bij het vinden van een betaalde baan. 

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Zelf werk vinden en solliciteren

Betaald werk vinden moet u zelf doen. U kunt op internet zoeken naar vacatures. Of uzelf aanmelden bij uitzendbureaus. Ook kunt u bij bedrijven en organisaties langsgaan om te vragen of zij een baan voor u hebben. Een andere mogelijkheid is uzelf inschrijven als werkzoekende. Dat kan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).  

Vacatures vindt u bijvoorbeeld op de website van het UWV. Maak daarnaast gebruik van uw eigen netwerk. Misschien weten familie, vrienden of kennissen een passende baan voor u.

Zijn er geen of weinig vacatures? Dan kunt u een open sollicitatie sturen. U solliciteert dan zonder vacature bij een bedrijf waar u graag wilt werken. Soms kunt u op die manier toch aan werk komen. 

Komt u er zelf niet uit? Er zijn organisaties die u kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Zelf werk vinden en solliciteren

Betaald werk vinden met een beperking

Heeft u een beperking en wilt u graag werken? Het is belangrijk om werk te zoeken dat past bij uw talenten en mogelijkheden. Een beperking hoeft geen probleem te zijn. Er zijn veel banen voor iemand met een beperking.

Het kan zijn dat uw werkplek moet worden aangepast of u heeft extra begeleiding nodig. Misschien kunt u alleen langzaam werken. Bespreek de mogelijkheden met uw werkgever.  

Werkgevers denken soms dat mensen met een beperking extra geld kosten. Hier zijn regelingen voor. Bijvoorbeeld een loonkostensubsidie en een no risk polis. Werkgevers hoeven dus geen extra kosten te maken.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Betaald werk vinden met een beperking

Tips om werkervaring te krijgen

Lukt het u (nog) niet om betaald werk te vinden? Heeft u niet eerder ergens gewerkt? Of is dat lang geleden? Zorg dan eerst dat u werkervaring krijgt.

Werkervaring kunt u op verschillende manieren opdoen. Bijvoorbeeld met een stageplaats, een leerwerkplek of met vrijwilligerswerk. Met een stage, leerwerkplek of vrijwilligerswerk maakt u kennis met een bedrijf of een organisatie. U krijgt een werkritme en u leert nieuwe dingen. Zo vindt u sneller een betaalde baan.

Heeft u een uitkering en wilt u werkervaring krijgen? Vraag altijd eerst toestemming aan het UWV. Er zijn bepaalde regels als u een stage of vrijwilligerswerk wilt doen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Tips om werkervaring te krijgen

Oefenen met solliciteren

Heeft u een vacature gevonden die bij u past? Dan moet u eerst solliciteren. Solliciteren betekent dat u zichzelf voorstelt aan de werkgever. Solliciteren begint met een sollicitatiebrief of een e-mail. Ook moet u meestal een cv mee sturen (curriculum vitae). U schrijft wie u bent, wat uw ervaring is en waarom u de baan graag wilt hebben. Als de werkgever uw brief en cv interessant vindt, krijgt u een uitnodiging voor een gesprek.

Veel mensen vinden solliciteren niet makkelijk. De Regiobibliotheek Het Groene Hart organiseert maandelijks Walk&Talk bijeenkomsten. Kijk eens op de website van de bibliotheek. 

Via Woerden Werkt! kunt u verschillende workshops over solliciteren volgen.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Oefenen met solliciteren

Uitzendwerk

Een uitzendbureau brengt werkgevers en werkzoekers met elkaar in contact. Zij kunnen u helpen om geschikt werk te vinden.

Doet u uitzendwerk? U gaat dan in dienst bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau betaalt uw inkomen. Via het uitzendbureau kunt u bij verschillende bedrijven of organisaties werken. Dit levert veel werkervaring op. Soms kunt u overstappen van uitzendwerk naar een vaste baan.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Uitzendwerk

Leerwerkbaan

Wil je naar school gaan en werken combineren? Bij een leerbaan of op een leerwerkplek kan dat tegelijk. Een leerbaan is verbonden aan een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Voor een leerbaan moet je jezelf inschrijven bij een opleiding. En een leerbaan bij een erkend leerbedrijf zoeken. Bij een erkend leerbedrijf werken mensen die jou helpen om een vak te leren.

Informatie over leerbanen, leren en werken vind je bij het Leerwerkloket. Het Leerwerkloket is een samenwerking van het UWV, de gemeente en regionale opleidingscentra (roc’s).

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Leerwerkbaan