Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Hoe kunt u zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? En mee blijven doen in de samenleving? Als u een beperking heeft of ouder bent, heeft u daar misschien hulp bij nodig. Kijk eerst wat u zelf of samen met mensen in uw omgeving kunt oplossen. Lukt dit niet? Dan zijn algemene voorzieningen misschien een oplossing. Dat zijn voorzieningen waarvan iedereen (vaak tegen betaling) gebruik kan maken. Denk hierbij aan een was- en strijkservice of een maaltijdservice.

Bieden de algemene voorzieningen geen passende oplossing? Dan is ondersteuning vanuit de Wmo soms mogelijk. Dat is hulp die bij uw persoonlijke situatie past. Bijvoorbeeld begeleiding, een dagbesteding, huishoudelijke hulp, een scootmobiel of aanpassingen aan uw huis. U kunt een aanvraag indienen bij de gemeente.

Vindt u dit allemaal nogal ingewikkeld en lijkt het u prettig als er iemand met u meedenkt, dan kunt u via Kwadraad een beroep doen op onafhankelijke cliëntondersteuning. U wordt dan geholpen door iemand met kennis over uw hulpvraag en de paden die genomen moeten worden.

Er zijn in Nederland verschillende wetten voor zorg en hulp. Behalve de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn dat ook de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Financiering Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Krijgt u hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kunt u kiezen tussen zorg in natura en een persoonsgebonden budget (pgb).

Kiest u voor zorg in natura? Dan krijgt u hulp van een zorgverlener die een contract heeft met de gemeente. Dit betekent dat u samen met de gemeente de zorg regelt die bij uw situatie past.

Wilt u hulp van een organisatie die géén contract heeft met de gemeente?  Dan kunt u kiezen voor een pgb. Met een pgb moet u een aantal dingen zelf regelen. U sluit bijvoorbeeld zorgovereenkomsten met hulpverleners. Ook moet u goed met geld om kunnen gaan en een administratie bijhouden. Koopt u verschillende soorten hulp in? Dan is het belangrijk om goed bij te houden aan wie u geld moet betalen en hoeveel.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Financiering Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Abonnementstarief en een persoonsgebonden budget (pgb)

Heeft u een pgb voor zorg uit de Wmo? Dan betaalt u een abonnementstarief. Net als bij zorg in natura. Het abonnementstarief moet u zelf betalen. U kunt deze niet van het pgb betalen.

Het Centrale Administratiekantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK) int het abonnementstarief. Dit tarief is maximaal €17,50 per maand. U betaalt dit bedrag aan het CAK.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Abonnementstarief en een persoonsgebonden budget (pgb)

Boodschappen

Soms gaat boodschappen doen niet zo makkelijk. Bijvoorbeeld als u ouder wordt of een beperking heeft. Misschien helpt het gebruik van een boodschappentrolley. Of kunt u per keer minder boodschappen doen. Er zijn ook veel winkels en supermarkten die boodschappen bij u thuis kunnen brengen. Of u kunt zelf een hulp inhuren om tegen betaling boodschappen voor u te doen. 

Heeft u hulp nodig met boodschappen doen? Vraag uw familie, vrienden, kennissen of buren om te helpen.

Kunt u niet bij een bekende terecht? Hart voor Woerden heeft een Boodschappendienst. U wordt opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Kun u zelf niet mee? Als u een briefje maakt, worden de boodschappen gehaald en thuisgebracht.

 

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Boodschappen

Huishoudelijke hulp

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen te koop die hierbij helpen. Zoals schoonmaakspullen met een lange steel of speciale grepen. Ook kan een ergotherapeut meedenken over manieren om zoveel mogelijk zelf te doen in huis.

Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling in het huishouden te helpen.

Kunt u zelf geen hulp vinden? Misschien kunt u huishoudelijke hulp krijgen vanuit de Wmo. Neem dan contact op met de gemeente. Uw gemeente zoekt samen met u naar een passende oplossing.

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage in de vorm van het abonnementstarief.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Huishoudelijke hulp

Advies van een cliëntondersteuner

Heeft u vragen over zorg, jeugd of werk? Wilt u daarover onafhankelijk advies? Of zoekt u iemand die u helpt bij het voorbereiden van een gesprek bij de gemeente of het UWV? Dan kunt u gratis terecht bij een cliëntondersteuner. Dat is iemand die u helpt met vragen over allerlei onderwerpen, zoals:

Wmo:

 • informatie, advies en meegaan bij een gesprek met het sociaal wijkteam
 • uw persoonlijke plan invullen en evalueren
 • informatie en advies over een persoonsgebonden budget (pgb)

Jeugd:

 • herindicaties, informatie en advies over een pgb
 • de invulling van zorg, zoals behandeling aan huis
 • het vinden van een passend logeeradres

Participatie en werk:

 • uw gesprek bij het UWV of de gemeente
 • wet- en regelgeving rondom participatie
 • het vinden van passend vrijwilligerswerk

Meer informatie vindt u op de pagina over de onafhankelijke cliëntondersteuning.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Advies van een cliëntondersteuner

Begeleiding thuis

U heeft begeleiding nodig als u thuis woont en behoefte heeft aan praktische en sociale hulp in het dagelijks leven. Misschien kunt u hulp gebruiken bij:

 • Het onderhouden van sociale contacten
 • Het plannen van dagelijkse activiteiten
 • Het regelen van uw financiën en administratie
 • Het voortbewegen in en buiten uw huis
 • Het omgaan met andere mensen
 • Problemen met denken, concentreren en waarnemen
 • Problemen met oriëntatie in tijd, plaats en persoon

In de gemeente zijn veel vrijwilligers actief. Zoekt u gezelschap? U kunt met een maatje op stap gaan. Zoekt u praktische hulp? Bij uw financiën of administratie kunnen deskundige vrijwilligers helpen. Dat geldt ook voor klusjes in en om het huis.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Begeleiding thuis

Beschermd wonen voor mensen met psychische klachten

Heeft u ernstige psychische klachten? Dan is zelfstandig wonen soms (tijdelijk) niet mogelijk. Is mantelzorg of andere hulp niet genoeg? Beschermd wonen kan een oplossing zijn.

De gemeente Utrecht organiseert beschermd wonen en 24-uursopvang voor inwoners van 16 gemeenten. Behalve Utrecht zelf zijn dit: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

De gemeente kan u in contact brengen met de zogenoemde ‘Regionale Toegang’ van Utrecht. U kunt ook zelf contact opnemen met de Regionale Toegang. Bel naar 030 – 286 35 30. Of mail naar regionaletoegang@utrecht.nl.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Beschermd wonen voor mensen met psychische klachten

Aangepaste en speciale fietsen

Heeft u moeite met fietsen? Kunt u niet goed achterom kijken? Kunt u niet meer zo lang fietsen? Of heeft u problemen met uw evenwicht of met bewegen? Misschien heeft u dan iets aan een aangepaste fiets of een speciale fiets. Bijvoorbeeld een fiets met lage instap, een elektrische fiets, of een driewielfiets.

Voor aanpassingen aan uw fiets vanuit de Wmo betaalt u een bijdrage die afhangt van uw inkomen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Aangepaste en speciale fietsen

Aangepaste auto

Heeft u moeite met autorijden? Bijvoorbeeld door een beperking of door ouderdom? U kunt uw eigen auto laten aanpassen. U kunt ook een aangepaste auto kopen of huren. Met een aangepaste auto blijft u mobiel.

Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk, zoals een voetenstuur, handgas of aangepaste schakeling. Zit u in een rolstoel? Of vervoert u iemand in een rolstoel? Dan is een rolstoelauto of een rolstoelbus misschien een oplossing.

Heeft u moeite met lopen, fietsen of autorijden? Is het noodzakelijk dat u uw eigen auto gebruikt, bijvoorbeeld omdat een regiotaxi geen passende oplossing voor u is? En kunt u uw auto niet zelf laten aanpassen? Neem dan contact op met de gemeente.  Samen met u zoekt de gemeente naar een passende oplossing. Voor autoaanpassingen vanuit de Wmo betaalt u een bijdrage die afhangt van uw inkomen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Aangepaste auto

Regiotaxi

De Regiotaxi is openbaar vervoer van deur tot deur. De chauffeur haalt u bij de voordeur van uw woning op. Als u dat wilt, kan de chauffeur u helpen met instappen en uitstappen.

De Regiotaxi is bedoeld voor een afstand van maximaal 15 tot 20 kilometer van uw woning. In de Regiotaxi reist u met meerdere mensen tegelijk. U reist niet altijd rechtstreeks naar uw bestemming. Onderweg worden ook andere mensen opgehaald en weggebracht. Iedereen kan gebruik maken van de Regiotaxi.

Wilt u buiten de regio reizen? Kunt u zelf niet goed lopen, fietsen of autorijden? Dan is reizen met de Valys een oplossing.

Lukt het u niet om op uw bestemming te komen? Heeft u moeite met lopen, fietsen of autorijden? Neem contact op met de gemeente.

Samen met u zoekt uw gemeente naar een passende oplossing. Vanuit de Wmo bestaat er bijvoorbeeld een pasje voor de regiotaxi. Met deze pas kunt u met korting reizen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Regiotaxi

Valys

Valys vervoert reizigers met een mobiliteitsbeperking. De taxi van Valys is er voor de grotere afstanden Naast het Valys taxivervoer biedt het bedrijf ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein. U kunt dan begeleiding krijgen bij de treinreis. Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Valys

Abonnementstarief betalen (Wmo)

Als u voor het eerst hulp of ondersteuning heeft gehad van uit de Wmo, dan stuurt uw zorgaanbieder of gemeente uw zorggegevens naar het CAK. U ontvangt dan een startbrief van het CAK. Daarin wordt gevraagd om uw gegevens te controleren.

In 2019 is het maximale abonnementstarief € 17,50 per maand. Het CAK stuurt u een beschikking met het besluit en de uitleg over het abonnementstarief. Deze volgt meestal een maand na de startbrief. Binnen enkele weken na de beschikking krijgt u de eerste factuur. Hierop staat meestal het tarief voor de eerste perioden in één keer. Het bedrag van de eerste factuur kan dus hoger zijn dan van de facturen daarna.

Heeft u (tijdelijk) moeite om het abonnementstarief te betalen? Dan kunt u met het CAK afspreken om in periodes te betalen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Abonnementstarief betalen (Wmo)

Ergotherapie

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? Bijvoorbeeld met het maken van bewegingen of met het onthouden van taken? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.

Samen met u bekijkt de therapeut welke mogelijkheden er zijn. De ergotherapeut geeft advies en begeleiding. U leert om dingen op een andere manier te doen, zoals aan- en uitkleden met één hand, zittend koken, gebruik van geheugensteuntjes of omgaan met hulpmiddelen.

Ergotherapie kan ook helpen bij het herinrichten van een werkplek of bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Het doel is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren in uw woon- en werkomgeving.

De ergotherapeut is voor iedereen toegankelijk. U moet wel even een verwijzing via de huisarts vragen. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Ergotherapie

Beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende woonvormen. Meestal gaat het bij beschermd wonen om wonen in een instelling, maar het is ook mogelijk om beschermd te wonen in een gewone woonwijk, in een groep. Veel mensen met een verstandelijke beperking blijven afhankelijk van de hulp van anderen. Zij krijgen hun zorg vaak vergoed vanuit de WLZ.

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is dat anders. Zij kunnen vaak nog een aantal dingen leren waardoor ze zichzelf beter kunnen redden. Is zelfstandig wonen nog te vroeg maar is dit later misschien wel mogelijk? Dan kan beschermd wonen een oplossing zijn. De gemeente helpt hierbij.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Beschermd wonen voor mensen met een verstandelijke beperking

Verpleeghuis en woonzorgcentrum

Kunt u niet meer thuis wonen? Heeft u veel verzorging of verpleging van deskundigen nodig? Dan is verhuizen naar een woonzorgcentrum of verpleeghuis soms noodzakelijk.

Als u dagelijks veel zorg nodig heeft, kunt u in het woonzorgcentrum (ook wel: verzorgingshuis) gaan wonen. Als u intensieve verpleegkundige zorg nodig heeft, kunt u opgenomen worden in een verpleeghuis.  Er zijn ook woonzorgcentra met een verpleegafdeling. In zo'n zorginstelling is 24 uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig. Wonen, verpleging en verzorging zitten dan in één pakket aan zorg, die deels wordt betaald via de Wet langdurige zorg. Hiervoor vraagt u een indicatie aan bij het CIZ.

Een korte opname is mogelijk als u om medische redenen (nog) niet thuis kunt zijn. Omdat u bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komt. Of wanneer de zorg thuis even niet meer gaat. Dit heet eerstelijns verblijf. U kunt dan korte tijd in een verzorgingshuis of verpleeghuis worden verzorgd en verpleegd. Uw huisarts bepaalt of dit nodig is. Eerstelijns verblijf zit in het basispakket van de zorgverzekering. 

 

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Verpleeghuis en woonzorgcentrum