Veilig wonen

Veilig (en prettig!) wonen is belangrijk. Daar is iedereen het wel over eens. U kunt zelf stappen ondernemen om van uw huis een veilige woonomgeving te maken. Of om ervoor te zorgen dat u zelf niets overkomt.

Veilig wonen gaat niet alleen over inbrekers buiten de deur houden, maar ook over u kunnen verplaatsen zonder te vallen, of veilig douchen.

Er zijn diverse mogelijkheden om voor een veilige omgeving te zorgen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan personenalarmering, aanpassingen in huis, domotica (huis-technologie) en brand- en inbraakveiligheid.

Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische apparatuur in uw woning of rond uw huis. U kunt bijvoorbeeld met een afstandsbediening uw verwarming regelen, de lichten aan- en uitdoen of de gordijnen open of dicht doen. Maar het is ook mogelijk dat de verlichting automatisch aangaat wanneer u bijvoorbeeld 's nachts naar het toilet gaat. De alarmcentrale kan automatisch gebeld worden bij inbraak of brand. Dit kan zelfs als er een bepaalde periode geen beweging in uw huis wordt waargenomen of wanneer er geen water meer wordt verbruikt.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Ook zijn er diverse vrijwilligersorganisaties die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Contact en alarmering

Woont u alleen? Dan is het een prettig idee als u zaken als alarmering en regelmatig contact met anderen goed geregeld hebt.

Voor contact is een telefooncirkel een goede oplossing. Dit is een vaste groep mensen die elkaar elke dag belt. Een persoon start en eindigt de cirkel. De deelnemers bellen elkaar in een vaste volgorde. Als iemand de telefoon niet opneemt wordt direct actie ondernomen. Een telefooncirkel kunt u zelf met mensen in uw omgeving organiseren. Er zijn ook organisaties die met telefooncirkels werken.

Het geeft ook een veilig gevoel als u direct hulp kunt inroepen als er onverwacht iets gebeurt. Met een draagbaar alarm om uw hals of pols kan dit op elke plek in huis. Met één druk op de knop maakt het alarm contact met de alarmcentrale. Deze schakelt direct hulp in. Er bestaat ook een polshorloge met ingebouwd alarm, waarmee u ook buitenshuis alarm kunt slaan.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Contact en alarmering

Hulpmiddelen en aanpassingen

Prettig wonen is belangrijk. Hulpmiddelen en aanpassingen in uw huis kunnen voor meer woonplezier zorgen. Op internet vindt u veel handige hulpmiddelen. De meeste zijn te koop bij bouwmarkten en thuiszorgwinkels. Zoals wandbeugels, een verhoogd toilet of een thermostaatkraan.

U kunt ook hulpmiddelen lenen of huren bij thuiszorgwinkels. Het kan soms nodig zijn om uw woning aan te passen. Bijvoorbeeld om deze drempelvrij te maken voor een rolstoel of rollator. Of het plaatsen van een verstelbaar keukenblad.

Heeft u hulp nodig bij het kopen of plaatsen van een hulpmiddel? Of bij het aanpassen van uw woning? Vraag iemand uit uw naaste omgeving. Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf iemand inhuren om te helpen. In de gemeente zijn ook vrijwilligers die u misschien kunnen helpen bij klusjes in huis.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Hulpmiddelen en aanpassingen

Fokuswoning

Heeft u een lichamelijke beperking? En wilt u zo zelfstandig mogelijk leven? Dan kan een Fokuswoning de oplossing zijn. Dat is een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. Deze woningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw. Fokuswoningen zien er van buitenaf hetzelfde uit als de andere woningen.

U krijgt begeleiding bij dagelijkse activiteiten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren. En u geeft aan op welke manier u dat graag wilt.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Fokuswoning

Ergotherapie

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? Bijvoorbeeld met het maken van bewegingen of met het onthouden van taken? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.

Samen met u bekijkt de therapeut welke mogelijkheden er zijn. De ergotherapeut geeft advies en begeleiding. U leert om dingen op een andere manier te doen, zoals aan- en uitkleden met één hand, zittend koken, gebruik van geheugensteuntjes of omgaan met hulpmiddelen.

Ergotherapie kan ook helpen bij het herinrichten van een werkplek of bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Het doel is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren in uw woon- en werkomgeving.

De ergotherapeut is voor iedereen toegankelijk. U moet wel even een verwijzing via de huisarts vragen. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Ergotherapie

Zorgoutlet

U kunt veel hulpmiddelen zelf aanschaffen, zonder hiervoor naar de gemeente of de zorgverzekeraar te gaan. Om verspilling in de zorg op het gebied van hulpmiddelen te verkomen zijn er zorgoutlets ontstaan. Veel hulpmiddelen verdienen een tweede kans, mits de hulpmiddelen hygiënisch en technisch verantwoord zijn.

Deze zorgoutlets hebben een groot assortiment scherp geprijsde nieuwe en tweedehands hulpmiddelen. In de Zorgoutlet kunt u onder meer terecht voor rolstoelen, hoog-laag-bedden, sta-op-stoelen, elleboogkrukken, rollators, scootmobielen, zorgmatrassen, hoofdkussens, weegschalen etc.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Zorgoutlet