Inkomensgrens bij hulp bij het huishouden

Verandering per 1 januari 2023

De gemeente Woerden heeft besloten dat er bij hulp bij het huishouden rekening wordt gehouden met het inkomen van inwoners. Dit is van toepassing voor Zorg in Natura (ZiN) en via het Persoonsgebonden Budget (PGB). Dit betekent dat als het inkomen boven vastgelegde bedragen komt, de inwoner zelf huishoudelijke hulp moet gaan regelen en betalen.

Waarom is dit?

Als u nu hulp bij het huishouden krijgt via de Wmo, betaalt u € 19,- per maand eigen bijdrage. Dat heet het abonnementstarief. U ontvangt hierover de brieven van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het maakt niet uit hoe hoog het inkomen is, iedereen betaalt nu hetzelfde bedrag.

Sinds de invoering van dit abonnementstarief is het aantal aanvragen voor hulp bij het huishouden flink toegenomen. Ook is er een groot een tekort aan huishoudelijke medewerkers. Het duurt daarom lang voordat er voor iedereen hulp is. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen, die het écht nodig hebben én zelf niet kunnen betalen, geen hulp krijgen. Dat wil de gemeente Woerden niet. Daarom wordt per 1 januari 2023 ook gekeken naar het inkomen van inwoners.

Wat betekent dit?

Als u op dit moment een Wmo-indicatie hulp bij het huishouden heeft, verandert er niets voor u.
Stel, u doet voor de eerste keer een aanvraag voor hulp. Of uw situatie verandert (verhuizing, leeftijd, etc.) of uw indicatie loopt af. Dan kijken we bij het onderzoek naar uw inkomen.

Let op: Als uw indicatie in januari 2023 afloopt, heeft u in december 2022 al te maken met de nieuwe regels. De einddatum van uw indicatie vindt u in de brief met het besluit, die u heeft ontvangen toen de hulp begon.

Heeft u écht hulp nodig?

Wij vragen u ook om zelf kritisch te zijn. Bent u écht afhankelijk van hulp bij het huishouden via de gemeente? Of kunt u het zelf regelen en betalen? U kunt altijd hulp vragen aan de medewerkers van WoerdenWijzer om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zelf huishoudelijke hulp regelen

Er zijn veel instanties waarbij u hulp bij het huishouden kan regelen zonder een Wmo-indicatie. Kijk eens op onze site en zoek op “huishoudelijke hulp" (opent in een nieuw tabblad).

Indicatie aflopend en toch hulp bij het huishouden nodig via de gemeente?

In de pdf hieronder leest u meer over de inkomensgrenzen. U kunt een indicatie hulp bij het huishouden van de gemeente krijgen:

  • als uw inkomen onder de vastgestelde bedragen ligt;
  • en u voldoet aan de overige voorwaarden.

Daarvoor moet u dan de € 19,- per maand betalen aan het CAK.

Heeft u al hulp bij het huishouden en loopt dit binnenkort af? Vraag op tijd een nieuwe indicatie aan. Minimaal 8 weken voordat de indicatie afloopt. Dit is belangrijk om de hulp te laten doorlopen als dat nodig is.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken.Meer informatie over Huishoudelijke hulp en organisaties die daarbij kunnen helpen.