Steunpunt toeslagenaffaire

Ook in Woerden zijn mensen in de problemen gekomen omdat de Belastingdienst onterecht de kinderopvangtoeslag stopzette en terugvroeg. De Belastingdienst probeert dat nu goed te maken door een vergoeding te betalen. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Er kunnen meer problemen zijn ontstaan. Bijvoorbeeld rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen.

Er is hulp

Bent u slachtoffer van de toeslagenaffaire en daardoor in de problemen gekomen? Of is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? Vraag dan hulp bij de gemeente. De medewerkers van WoerdenWijzer kijken hoe de gemeente u kan ondersteunen. U kunt hen bereiken via info@woerdenwijzer.nl of 0348 428 600 (ma t/m vr van 8:30 tot 12:30 uur).

Vanaf 5 januari 2022 kunnen gedupeerde ouders van de kinderopvang toeslagaffaire hun private schulden indienen

Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire? Zo ja, dan is het belangrijk dat u dit bericht leest!

Bij sommige gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire stopt de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022. Zij ontvingen op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst. Daarin staat informatie over het stoppen van de pauzeknop.
In de brief worden de gedupeerde ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen. Dat kan bij het online loket Private Schulden van SBN. Private schulden zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Bijvoorbeeld schulden bij een postorderbedrijf als Bol.com. Of een niet betaalde tandartsrekening. Of een huurachterstand bij een verhuurder.

Stopt uw pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022? Dan is het heel belangrijk dat u uw private schulden vóór 12 februari 2022 indient bij SBN. Als u de private schulden niet op tijd indient, dan kunnen schuldeisers uw schulden (weer) gaan invorderen.

Waar kunt u private schulden indienen?

Klik HIER om vanaf 5 januari 2022 uw private schulden online in te dienen. U heeft om de gegevens in te vullen een DigiD nodig.
Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om de schuldenlijst te downloaden. Dan kunt u de schuldenlijst printen en per post opsturen. De schuldenlijst staat op de website van SBN

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

Begin alvast met het verzamelen van alle documenten over uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk invullen. Documenten die u kunt verzamelen zijn bijvoorbeeld facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen. 

Hulp nodig of meer weten?

U kunt hulp krijgen bij:

  • het verzamelen van uw private schulden;
  • het invullen van de private schuldenlijst;
  • het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden.

U kunt voor vragen over het online loket contact opnemen met het serviceteam van SBN. Voor vragen en ondersteuning bij het invullen van het schuldenformulier kunt contact opnemen met uw gemeente via WoerdenWijzer, telefoonnummer 0348-428600.

Ook kunt u de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen.