Woonplaatsbeginsel Jeugdwet

De gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Soms wonen de jeugdigen niet in dezelfde gemeente als de ouders. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt dan welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp.

Per 1 januari 2022 wijzigen de regels van het woonplaatsbeginsel (Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet). Er komen andere spelregels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp.

Wat verandert er voor jeugdigen die jeugdhulp hebben van gemeente Woerden?
Voor de meeste jeugdigen in onze gemeente verandert er niets. Daarvoor blijven wij als gemeente Woerden verantwoordelijk.

Voor een aantal jeugdigen wordt per 1 januari 2022 een andere gemeente verantwoordelijk. De inhoudelijke zorg die een jeugdige krijgt, verandert niet! Ook blijft de jeugdige bij dezelfde zorgaanbieder. Als een andere gemeente verantwoordelijk is geworden voor de jeugdhulp, is dat voor het einde van 2021 persoonlijk aan de ouders, wettelijk verzorgers en/of jeugdige vertelt. Zij ontvingen een brief met de naam van de contactpersoon bij de nieuwe gemeente. Verder zorgen wij voor een zorgvuldige overdracht.

Lees hier meer over de veranderingen.

Organisaties

1 - 1 van 1 resultaten
  1. A

    WoerdenWijzer

    Organisatie

    U kunt terecht bij WoerdenWijzer met al uw vragen over zorg, inkomen en opvoeding. Onze aanpak is afgesteld op uw vragen en uw persoonlijke situatie.