Mantelzorger, zorg jij ook voor jezelf?

Misschien merk je het niet, maar mantelzorgers zijn overal. Misschien ben je het (onbe­­wust) zelf. Zorg jij bijvoorbeeld voor een naaste die langdurig ziek is, een be­per­king heeft of hulpbehoevend is? Of zorg jij voor je zieke kind of ouder? Dan ben je mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt. Vroeg of laat krijgt iedereen met mantelzorg te maken. Je bent het, wordt het of zult het zelf nodig hebben. Daarom hebben wij een breed aanbod van vrijwilligersorganisaties, die steun bieden én acties die je zelf kunt ondernemen, om jouw waardering aan de mantelzorgers te uitten.

Wat is een mantelzorger?

Voor veel mensen is het heel normaal om voor een naaste te zorgen, daarom zijn veel mensen zich er niet van bewust dat zij mantelzorger zijn. Je bent mantelzorger als je langere tijd, vrijwillig en onbetaald zorgt voor iemand in jouw omgeving die ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor je ouders, part­ner, kind of familie, maar ook voor een vriend(in) of buurman/buurvrouw. Zorgen kan op veel verschillende manieren: zo kun je bijvoorbeeld huishoudelijke hulp bieden, maar ook helpen bij de persoonlijke verzorging.

Mantelzorgkaart

Mantelzorg kan veel tijd in beslag nemen. Wellicht heb je vragen, maar kun je hier geen antwoorden op vinden. Of je wil graag een extra steuntje in de rug. Waar kun je dan terecht? De mantelzorgkaart helpt je om niet alleen goed voor de ander, maar ook voor jezelf te zorgen! In de mantelzorgkaart vind je verschillende organisaties in Woerden die je kunnen helpen met jouw vragen of die je ondersteuning kunnen bieden.

Zorg goed voor jezelf
Je zorgt goed voor de ander, maar zorg je ook goed voor jezelf? Voelt het soms alsof je er alleen voor staat? Heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen of te ontspannen? Raak je steeds meer het contact met kennissen en vrienden kwijt? Trek dan op tijd aan de bel en zorg voor jezelf!
Neem bijvoorbeeld contact op met de mantelzorgconsulent van WoerdenWijzer. Zij helpt je in de zoektocht naar de juiste voorzieningen, onder­steu­nings­moge­lijk­heden en orga­nisa­ties in Woerden die verlichting bieden aan mantelzorgers zoals jij. Voor extra ondersteuning kun je ook andere vrij­willigers­organi­saties in Woerden raadplegen. Bekijk hier het volledige overzicht.

Vraag: doe jij iets voor een mantelzorger Mogelijke antwoorden: hond uitlaten, boodschap doen, eten langsbrengen

Doe jij iets voor een mantelzorger?

Mantelzorgwaardering

De zorg voor een ziek kind, zieke ouder of partner is voor jou als mantelzorger wellicht vanzelfsprekend, maar is niet altijd even makkelijk. Daarom willen wij samen met onze partners de mantelzorgers in het zonnetje zetten via verschillende evenementen, speciaal voor de mantelzorger. Denk bijvoorbeeld aan de mantelzorglunch en de week van de mantelzorger, waarin verschillende organisaties de mantelzorgers extra in het zonnetje zetten.

Wat kan ik doen voor een mantelzorger?
Je beseft het misschien niet, maar kleine dingen die je vaak dagelijks doet kunnen al een groot verschil maken in het leven van een mantelzorger. Zet bijvoorbeeld de vuilnisbak aan de weg, doe een extra boodschapje, laat de hond uit of breng een extra bordje eten langs. Door iets voor de ander te doen, ontzorg je de mantelzorger. Een klein gebaar kan een groot verschil maken. Wat doe jij voor de mantelzorger?