Helpt u iemand met een ziekte of een beperking? Bijvoorbeeld met wassen en aankleden, helpen bij het eten, de dag goed laten verlopen, medicijngebruik? Als u een persoonlijke band heeft met degene voor wie u zorgt en u krijgt er niet voor betaald, heet dat mantelzorg. Bijvoorbeeld als u zorgt voor uw partner, kind, ouders of buren.
Als mantelzorger bent u erg belangrijk voor de persoon voor wie u zorgt. En zorgen voor iemand van wie je houdt, doe je met liefde. Maar het zorgen is niet altijd even makkelijk, vooral als de zorg langer duurt en intensief is.
U kunt ondersteuning krijgen. Bijvoorbeeld met een tijdelijke overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht. Dit heet respijtzorg. Ook worden er activiteiten georganiseerd waarbij u andere mantelzorgers kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen.
Tips
- Kijk in de omgeving van de zorgvrager of er mensen zijn, waar u de zorgtaken mee kunt delen.
- Maak gebruik van de voorzieningen voor mantelzorgers om zelf af en toe te ontspannen.
- Wilt u meer weten over mantelzorg of over interessante activiteiten, schrijf u dan in voor de Mantelzorg-nieuwsbrief.
Hulp uit uw omgeving
Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.
Welzijnscoaches
Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer.
Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".