Geldzaken en de coronacrisis

De overheid en gemeente Woerden helpen inwoners die getroffen zijn door de coronacrisis. Op deze pagina vindt u een overzicht van informatie, voorzieningen en tips om uw geldzaken goed te regelen.

Bekijk voor meer informatie ook de speciale pagina over het coronavirus van de Rijksoverheid met daarin de laatste ontwikkelingen omtrent de coronacrisis.

Tips en informatie over geldzaken in tijden van corona

Nibud

Het Nibud heeft een speciale pagina met informatie en tips over geldzaken tijdens de coronacrisis. En er zijn inmiddels twee speciale digitale Geldkranten gemaakt: de Geldkrant special - minder inkomen. De Geldkranten zijn digitaal in te zien.

Wijzer in geldzaken

De website Wijzer in geldzaken geeft ook tips over geldzaken tijdens de coronacrisis.

Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft natuurlijk ook allerlei informatie over de financiële regelingen die er zijn. Bekijk de pagina financiële regelingen coronavirus op de website van de Rijksoverheid.

Zelf geldzaken op orde krijgen met een persoonlijk geldplan

Is uw inkomen gedaald door de coronacrisis? En wilt u uw geldzaken op orde brengen? Maak dan een persoonlijk geldplan. De geldplannen helpen om:

 • beter om te gaan met geld
 • tips en inzicht te krijgen in welke keuzes u maakt als u geld te kort of over hebt
 • hulp om uit geldzorgen te komen

Er zijn verschillende soorten geldplannen, zoals:

 • Kom uit de geldzorgen
 • Beter rondkomen
 • ZZP
 • Bijna 18

Alle inwoners van de gemeente Woerden kunnen gebruikmaken van de geldplannen. Ze zijn gratis en geschikt voor alle inkomens. Bekijk de geldplannen op de website Startpunt Geldzaken.

Hier kunt u terecht voor hulp

Door de maatregelen in verband met het coronavirus kan het zijn dat de hulp iets anders gaat dan anders.

Hulp bij thuisadministratie

Vrijwilligers helpen met:

 • overzicht krijgen in inkomsten en uitgaven
 • gebruik maken van regelingen
 • contact leggen met instanties
 • berekenen van je budget

Aanmelden kan bij Saskia Hijzelendoorn via s.hijzelendoorn@kwadraad.nl of bel 06-40 75 73 00 (ma-do). Bekijk de website van Kwadraad voor meer informatie.

Vragen over uitkeringen, toeslagen en andere voorzieningen

Maakt u wel gebruik van alle regelingen en voorzieningen? Sociaal Raadslieden van Kwadraad zijn er voor alle inwoners die vragen hebben over uitkeringen, toeslagen en andere voorzieningen. Zij geven advies en helpen met praktische zaken. Bel voor meer informatie met 088-9004000 of bekijk de website van Kwadraad.

Aanvulling inkomen

Is uw inkomen weggevallen of lager geworden? Misschien heeft u recht op een aanvulling.

 • Geen recht op aanvulling via het UWV? Misschien komt u wel in aanmerking voor een aanvulling of inkomen via Ferm Werk. Kijk op de website van Ferm Werk voor de voorwaarden zijn en het indienen van een aanvraag.
 • Woont u in de gemeente Woerden en heeft u een laag inkomen? Dan zijn er regelingen om uw inkomen aan te vullen. Er zijn bijvoorbeeld regelingen om mee te doen moet sporten of andere activiteiten en er zijn regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten. Ferm Werk regelt dat. Bekijk voor meer informatie en de voorwaarden de website van Ferm Werk.

Hulp bij schulden of schulden voorkomen

Heeft u (tijdelijk) minder inkomen, schulden of wilt u schulden voorkomen? Neem dan contact op met WoerdenWijzer voor meer informatie over hulp bij financiële problemen. Dat kan op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur via telefoonnummer 0348-42 86 00. Bekijk ook de website van WoerdenWijzer voor meer informatie.

Hulp bij geldzaken in het algemeen

Niet alle vragen over geldzaken komen door de coronacrisis. Voor vragen over geldzaken kunt u altijd contact opnemen met verschillende organisaties:

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Voor mensen met een laag inkomen is het vaak lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom zijn er verschillende regelingen om een laag inkomen aan te vullen.Meer informatie over Extra's bij een laag inkomen en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Bent u het overzicht over uw geldzaken kwijt? Of vindt u het moeilijk om slim met geld om te gaan?Meer informatie over Geldzaken op orde houden en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Gemeente Woerden heeft, vanaf 2019, in samenwerking met het Nibud meerdere Geldkranten gemaakt.Meer informatie over Geldkrant Woerden en organisaties die daarbij kunnen helpen.