Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring of de familie. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland. Het kan iedereen overkomen.

Huiselijk geweld is niet alleen lichamelijk geweld. Het kan ook gaan om vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik of financiële uitbuiting. Iedereen kan ermee te maken krijgen en het is altijd ingrijpend: thuis is dan geen veilige plek meer. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Voor slachtoffers van huiselijk geweld is het vaak moeilijk om de situatie te veranderen. Hulp vragen aan mensen in de omgeving kan een eerste stap zijn. Tekenen van huiselijk geweld kunnen zijn: blauwe plekken, stemmingswisselingen, agressief gedrag, slechte persoonlijke verzorging of juist overdreven nette verzorging. Maar ook rondhangen op straat, nooit huilen en hyperventilatie kunnen tekenen zijn. Vermoedt u huiselijk geweld bij iemand? Probeer dit dan met die persoon te bespreken. Lukt dit niet of kan dit niet en denkt u echt dat er iets aan de hand is? Bel Veilig thuis: 0800-2000.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan neemt u contact op met WoerdenWijzer via de mail info@woerdenwijzer.nl of telefonisch 0348 - 428 600.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

In een gezin of een relatie is weleens ruzie. Dat is normaal. Slaan, schelden of dagenlang zwijgen is niet normaal.Meer informatie over Hulp bij huiselijk geweld en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Denkt u dat er bij iemand in uw omgeving sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling? Neem dan contact op met Veilig ThuisMeer informatie over Hulp bij mishandeling en organisaties die daarbij kunnen helpen.