Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring of de familie. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland. Het kan iedereen overkomen.

Huiselijk geweld is niet alleen lichamelijk geweld. Het kan ook gaan om vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik of financiële uitbuiting. Iedereen kan ermee te maken krijgen en het is altijd ingrijpend: thuis is dan geen veilige plek meer. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Voor slachtoffers van huiselijk geweld is het vaak moeilijk om de situatie te veranderen. Hulp vragen aan mensen in de omgeving kan een eerste stap zijn. Tekenen van huiselijk geweld kunnen zijn: blauwe plekken, stemmingswisselingen, agressief gedrag, slechte persoonlijke verzorging of juist overdreven nette verzorging. Maar ook rondhangen op straat, nooit huilen en hyperventilatie kunnen tekenen zijn.

Vermoedt u huiselijk geweld bij iemand? Probeer dit dan met die persoon te bespreken. Lukt dit niet of kan dit niet en denkt u echt dat er iets aan de hand is? Bel Veilig thuis: 0800-2000. Ook voor tips en hulp.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Wordt u mishandeld of misbruikt? Kent u iemand anders die wordt mishandeld of misbruikt? Kom in actie!Meer informatie over Hulp bij huiselijk geweld en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Denkt u dat er bij iemand in uw omgeving sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling? Neem dan contact op met Veilig ThuisMeer informatie over Hulp bij mishandeling en organisaties die daarbij kunnen helpen.