Pesten komt voor bij kinderen van alle leeftijden. Maar ook volwassenen hebben er soms last van. Pesten kan op allerlei manieren: door iemand pijn te doen of spullen stuk te maken. Of door te roddelen, iemand buiten te sluiten of uit te lachen.
Het gebeurt op school, op de sportclub, buiten op straat of op het werk. Door internet en sociale media is pesten makkelijker dan ooit.
Pesten kan grote gevolgen hebben. Kinderen en volwassenen die worden gepest krijgen vaak problemen. Ze voelen zich bijvoorbeeld alleen of worden somber. Daarom is het belangrijk om pesten altijd serieus te nemen.
Tips
- Wordt uw kind gepest? Maak duidelijk dat het niet aan hem of haar ligt. Probeer samen een oplossing te bedenken om het pesten te stoppen. Neem bijvoorbeeld contact op met de leerkracht van school. Of met de leiding van de club waar uw kind wordt gepest.
- Is uw kind degene die pest? Maak dan duidelijk dat pesten niet mag. Vertel uw kind dat u het pestgedrag afkeurt, maar niet uw kind zelf. Bied hulp aan: wat zou jou kunnen helpen om het voortaan anders te doen? Bespreek ook hoe uw kind het goed zou kunnen maken met de gepeste.
Hulp uit uw omgeving
Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.
Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.
Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".