Scheiden en daarna

Hebben u en uw partner besloten om te scheiden? Dit is een grote beslissing. Als u gaat scheiden, moet u veel dingen regelen. Hoe lastig dat soms ook is. U moet afspreken wie waar gaat wonen. U moet de spullen verdelen. Maar bijvoorbeeld ook afspraken maken over uw pensioen. Probeer zoveel mogelijk samen te regelen. Of spreek duidelijk af wie wat regelt. Leg alle afspraken rondom de echtscheiding vast om misverstanden te voorkomen.

Heeft u kinderen, dan moet u ook afspreken hoe u de zorg en de opvoeding verdeelt. Voor kinderen jonger dan 18 jaar bent u verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen. Daarin legt u alle afspraken vast over de zorg voor uw kinderen. 

Ook voor kinderen is een scheiding vaak ingrijpend en heftig. Misschien zijn uw kinderen verdrietig of angstig. Of voelen ze zich schuldig. U kunt uw kinderen tijdens en na de scheiding helpen door voldoende aandacht te hebben voor hun gevoelens. Speel in op signalen die ze geven. Laat uw kinderen weten dat de echtscheiding niet aan hen ligt. Vertel hen dat u en uw partner nog evenveel van hen houden.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Een scheidingsbemiddelaar, scheidingscoach of scheidingsmediator kan u helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan.Meer informatie over Onafhankelijke hulp bij scheiding en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Gaat u scheiden en heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u een ouderschapsplan maken.Meer informatie over Ouderschapsplan en omgangsregeling en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Een scheiding is een gebeurtenis met grote gevolgen. Door een scheiding verandert er veel in uw eigen leven, maar ook in het leven van uw partner en kinderen.Meer informatie over Emotionele hulp bij scheiding en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Niet jouw taak!

Scheiden is niet de taak van kinderen. In dit filmpje wordt uitgelegd dat kinderen
niet verantwoordelijk zijn voor het geluk van hun ouders.