Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. Er zijn meer dan vijftig verschillende ziektes die dementie veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer.

Mensen met dementie hebben vaak last van een of meer van bijvoorbeeld geheugenstoornissen, zoals:

  • Taalproblemen in woord of schrift (afasie),
  • Problemen met het uitvoeren van ingewikkelde handelingen (apraxie)
  • Problemen met het herkennen van voorwerpen (agnosie)
  • Problemen met logisch denken, plannen, organiseren en uitvoeren van activiteiten
  • Aandachts- of concentratieproblemen
  • Minder snel informatie begrijpen of kunnen verwerken
  • Stoornissen in het denken in beelden of het tekenen van voorwerpen

Er is pas sprake van dementie als bovenstaande kenmerken in ernst toenemen en niet door een ander ziektebeeld te verklaren zijn, zoals een delier, een depressie of schizofrenie.

Heeft u te maken met dementie in uw omgeving? Dit heeft vaak grote gevolgen. Er zijn veel organisaties die u kunnen ondersteunen en helpen. U vindt de organisaties via 'ondersteuning bij dementie'.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken.Meer informatie over Huishoudelijke hulp en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u het vermoeden dat u of een ander last heeft van dementie? Neem dan contact op met uw huisarts.Meer informatie over Ondersteuning bij dementie en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Iemand anders helpen als mantelzorger is soms zwaar. Soms heeft u zelf een beetje hulp nodig.Meer informatie over Ondersteuning voor mantelzorgers en organisaties die daarbij kunnen helpen.

10 signalen van dementie

In deze korte video worden 10 signalen van dementie beschreven.