Respijtzorg (kortdurend verblijf)

Bent u mantelzorger van een familielid of vriend? Of heeft u een kind met beperkingen? Misschien bent u soms toe aan rust en heeft u behoefte aan tijd voor u zelf. Of voor de rest van het gezin. Dan kan er vaak vervangende hulp geregeld worden. Dat noemen we respijtzorg.

U kunt bijvoorbeeld via logeeropvang de zorg een tijdje overdragen aan professionals in een zorginstelling. De instelling biedt begeleiding, verpleging en persoonlijke verzorging. En vaak zijn er activiteiten. Er is ook logeeropvang voor kinderen die veel zorg nodig hebben. In een logeerhuis kunnen ze een paar dagen logeren. Bijvoorbeeld 2 dagen per week. Hulpverleners nemen de zorg voor uw kind over. Zodat u op adem kunt komen.

U kunt ook respijtzorg thuis ontvangen. De hulp en zorg thuis kan verzorgd worden door zorgprofessionals of door vrijwilligers. In principe neemt de respijt-verzorger alle zorgtaken over. Indien er andere professionele zorg geregeld is, zoals thuiszorg, dagopvang, therapieën dient dit tijdens de vervanging gewoon door te gaan. Het kan ook gebeuren dat dat het nodig is om bijv. de thuiszorg tijdelijk uit te breiden.

De respijtzorg kan eenmalig zijn, of op regelmatige basis.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Geeft u mantelzorg aan bijvoorbeeld uw kind, partner of ouder? Dan komt u misschien in aanmerking voor respijtzorg (vervangende zorg).Meer informatie over Zorg tijdelijk overdragen (respijtzorg) en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken.Meer informatie over Huishoudelijke hulp en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Iemand anders helpen als mantelzorger is soms zwaar. Soms heeft u zelf een beetje hulp nodig.Meer informatie over Ondersteuning voor mantelzorgers en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Mensen die zorgen voor een ander zijn onmisbaar in onze samenleving.Meer informatie over Waardering voor mantelzorgers en organisaties die daarbij kunnen helpen.