Zelfstandig met de fiets

Fietsen is gezond. Zo blijft u goed in beweging. Soms gaat fietsen moeilijker door een beperking of ouderdom. Als u minder stabiel op de fiets zit, kunt u zich onzeker voelen. Of u kunt niet meer zo hard trappen omdat uw conditie slechter is geworden. Wellicht kunt u met wat aanpassingen nog langer zelf blijven fietsen. Voorbeelden zijn de elektrisch ondersteunde fietsen, fietsen met een lage instap, fietsen met steunwielen achter, of driewielfietsen. Andere aanpassingen kunnen zijn een aangepaste crank, een spiegel op het stuur of een bijzonder zadel.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de Wmo. Zorg dan dat u contact opneemt met een Wmo-medewerker, voordat u zelf een aangepaste fiets aanschaft. Door regels in het beleid kan het zijn dat er geen vergoeding gegeven wordt als de aanvraag voor een vergoeding ná de aanschaf wordt gedaan. Voor een (aanpassing op een) fiets via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, dat heet het abonnementstarief.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan neemt u contact op met WoerdenWijzer via de mail info@woerdenwijzer.nl of telefonisch 0348 - 428 600.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Bent u afhankelijk voor uw vervoer van een fiets? Maar heeft u moeite met fietsen? Misschien komt u in aanmerking voor een aangepaste fiets.Meer informatie over Aangepaste en speciale fietsen en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Is zelfstandig fietsen moeilijk voor u? Bijvoorbeeld omdat u niet meer goed kunt trappen? Of omdat u niet goed meer kunt zien?Meer informatie over Samen fietsen en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.Meer informatie over Ergotherapie en organisaties die daarbij kunnen helpen.