Veilig wonen

Veilig (en prettig!) wonen is belangrijk. Daar is iedereen het wel over eens. U kunt zelf stappen ondernemen om van uw huis een veilige woonomgeving te maken. Of om ervoor te zorgen dat u zelf niets overkomt.

Veilig wonen gaat niet alleen over inbrekers buiten de deur houden, maar ook over u kunnen verplaatsen zonder te vallen, of veilig douchen.

Er zijn diverse mogelijkheden om voor een veilige omgeving te zorgen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan personenalarmering, aanpassingen in huis, domotica (huis-technologie) en brand- en inbraakveiligheid.

Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische apparatuur in uw woning of rond uw huis. U kunt bijvoorbeeld met een afstandsbediening uw verwarming regelen, de lichten aan- en uitdoen of de gordijnen open of dicht doen. Maar het is ook mogelijk dat de verlichting automatisch aangaat wanneer u bijvoorbeeld 's nachts naar het toilet gaat. De alarmcentrale kan automatisch gebeld worden bij inbraak of brand. Dit kan zelfs als er een bepaalde periode geen beweging in uw huis wordt waargenomen of wanneer er geen water meer wordt verbruikt.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Woont u alleen? Dan is het een prettig idee als u zaken als alarmering en regelmatig contact met anderen goed geregeld hebt.Meer informatie over Contact en alarmering en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Prettig wonen is belangrijk. Hulpmiddelen en aanpassingen in uw huis kunnen voor meer woonplezier zorgen. Op internet vindt u veel handige hulpmiddelen.Meer informatie over Hulpmiddelen en aanpassingen en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u een lichamelijke beperking? En wilt u zo zelfstandig mogelijk leven? Dan kan een Fokuswoning de oplossing zijn.Meer informatie over Fokuswoning en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.Meer informatie over Ergotherapie en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Zorgoutlets zijn voor de aanschaf van nieuwe en tweedehands hulpmiddelen.Meer informatie over Zorgoutlet en organisaties die daarbij kunnen helpen.