Hulp bij het huishouden

Heeft u hulp nodig in huis? Bijvoorbeeld iemand die helpt bij het schoonmaken? Of iemand die helpt bij het opruimen of de afwas doen? En wilt u weten hoe u deze hulp bij het huishouden regelt?

U kunt een schoonmaakhulp inhuren. Of een schoonmaakbedrijf. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant. Of hangt er een advertentie bij uw supermarkt.

U kunt ook hulp krijgen van een medewerker van bijvoorbeeld een thuiszorginstelling. Deze huishoudelijke hulp doet meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Zij denkt mee over wat er moet gebeuren. En schakelt extra hulp in als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand zichzelf verwaarloost of eenzaam is.

Heeft u hulp bij het huishouden nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Wellicht komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage in de vorm van het abonnementstarief.

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan vult u een ondersteuningsplan in.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Boodschappen

Soms gaat boodschappen doen niet zo makkelijk. Bijvoorbeeld als u ouder wordt of een beperking heeft. Misschien helpt het gebruik van een boodschappentrolley. Of kunt u per keer minder boodschappen doen. Er zijn ook veel winkels en supermarkten die boodschappen bij u thuis kunnen brengen. Of u kunt zelf een hulp inhuren om tegen betaling boodschappen voor u te doen. 

Heeft u hulp nodig met boodschappen doen? Vraag uw familie, vrienden, kennissen of buren om te helpen.

Kunt u niet bij een bekende terecht? Hart voor Woerden heeft een Boodschappendienst. U wordt opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Kun u zelf niet mee? Als u een briefje maakt, worden de boodschappen gehaald en thuisgebracht.

 

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Boodschappen

Wassen en strijken

Het is belangrijk om schone kleding, beddengoed en handdoeken te hebben. Lukt het niet (meer) om alles zelf te wassen en te strijken? Op internet vindt u handige tips om de was doen makkelijker te maken. Het is ook mogelijk om een was- en strijkservice in te huren.

Heeft u hulp nodig met de was? Vraag uw familie, vrienden, kennissen of buren om te helpen. Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u een hulp inhuren om tegen betaling de was te doen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Wassen en strijken

Huishoudelijke hulp

Het is prettig om in een schoon huis te wonen. Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Op internet vindt u handige tips om het huishouden makkelijker te maken. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen te koop die hierbij helpen. Zoals schoonmaakspullen met een lange steel of speciale grepen. Ook kan een ergotherapeut meedenken over manieren om zoveel mogelijk zelf te doen in huis.

Heeft u hulp nodig bij het huishouden? Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling in het huishouden te helpen.

Kunt u zelf geen hulp vinden? Misschien kunt u huishoudelijke hulp krijgen vanuit de Wmo. Neem dan contact op met de gemeente. Uw gemeente zoekt samen met u naar een passende oplossing.

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage in de vorm van het abonnementstarief.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Huishoudelijke hulp

Klussen

Soms zijn er klusjes in of om uw huis die moeten gebeuren. Bijvoorbeeld een lamp vervangen of een beugel ophangen. Soms kan u dat zelf, soms moet u hulp vragen. Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling met klussen te helpen. Of misschien kunnen vrijwilligers kleine klusjes voor u doen. Er zijn in de gemeente veel organisaties die u kunnen helpen.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Klussen

Tuinieren

U wilt graag van uw tuin genieten. Lukt het niet om deze zelf bij te houden? Op internet vindt u handige tips en gereedschap om tuinieren makkelijker te maken.

Heeft u hulp nodig bij het tuinieren? Vraag uw familie, vrienden, kennissen of buren om te helpen. Kunt u niet bij een bekende terecht? Dan kunt u zelf een hulp inhuren om tegen betaling met tuinieren te helpen. Of misschien kunnen vrijwilligers u helpen bij het tuinieren.

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Tuinieren

Thuiszorg

Is de zorg te zwaar geworden voor uw omgeving? Of is er te weinig hulp? Dan is thuiszorg een optie. Dat is zorg bij mensen thuis. Thuiszorg bestaat uit:

  • Verzorging: er komt iemand bij u thuis om te helpen bij bijvoorbeeld het opstaan, wassen, aankleden en naar het toilet gaan;
  • Verpleging: er komt iemand bij u thuis om te helpen bij medische verzorging. Bijvoorbeeld het geven van injecties, het aanleggen van een infuus, het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden.

U kunt hiervoor terecht bij organisaties die thuiszorg bieden in uw woonplaats. Verpleeghuizen en verzorgingshuizen leveren soms ook thuiszorg. Het aanbod kan verschillen. Vraag daarom naar de mogelijkheden voor uw situatie.

 

Vind organisaties die u kunnen helpen met: Thuiszorg