Zelfstandig met de auto

Vindt u autorijden door bijvoorbeeld een beperking of ouderdom lastig? Er zijn mogelijkheden om toch zelfstandig en veilig de weg op te gaan.

Gehandicaptenperkeerkaart of -plaats

Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor moet u een keuring ondergaan. Een onafhankelijk arts zal beoordelen of u aan de criteria voor een gehandicaptenparkeerkaart voldoet. Deze kunt u aanvragen als bestuurder en/of als passagier. Voor beide kaarten gelden iets andere criteria. Als u in aanmerking komt voor een kaart kunt u ook een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Aanpassingen aan de auto

Misschien zijn aanpassingen aan uw auto een oplossing. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van autoaanpassingen. Bijvoorbeeld een aangepaste bestuurdersstoel, handgrepen, extra rembekrachtiging, handbediening. De mogelijkheden zijn legio! Er zijn veel aanbieders die u goed kunnen adviseren.

Vergoedingen voor autoaanpassingen

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding voor bepaalde autoaanpassingen vanuit de Wmo. Zorg dan dat u contact opneemt met een Wmo-medewerker, voordat u zelf iets aanschaft. Door regels in het beleid kan het zijn dat er geen vergoeding gegeven wordt als de aanvraag voor een vergoeding ná de aanschaf wordt gedaan. Voor autoaanpassingen via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, dat heet het abonnementstarief.

Als zelfstandig reizen niet meer gaat, kijk dan eens bij "Vervoer door vrijwilligers" of bij "Openbaar Vervoer (OV)"

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Heeft u een beperking? Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats.Meer informatie over Parkeren en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u moeite met autorijden? Bijvoorbeeld door een beperking of door ouderdom? U kunt uw eigen auto laten aanpassen.Meer informatie over Aangepaste auto en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Als u geen eigen vervoer heeft, kan een vrijwilliger u misschien helpen.Meer informatie over Vervoer door vrijwilligers en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u gebruik maken van gehandicaptenparkeerplaatsen.Meer informatie over Gehandicaptenparkeerkaart en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een speciale parkeerplaats voor mensen met een beperking. U krijgt dan een parkeerplaats waar alleen u mag parkeren.Meer informatie over Gehandicaptenparkeerplaats en organisaties die daarbij kunnen helpen.