Zelfstandig met de auto

Vindt u autorijden door bijvoorbeeld een beperking of ouderdom lastig? Er zijn mogelijkheden om toch zelfstandig en veilig de weg op te gaan.

Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats. Hiervoor moet u een keuring ondergaan. Een onafhankelijk arts zal beoordelen of u aan de criteria voor een gehandicaptenparkeerkaart voldoet. Deze kunt u aanvragen als bestuurder en/of als passagier. Voor beide kaarten gelden iets andere criteria. Als u in aanmerking komt voor een kaart kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.

Misschien zijn aanpassingen aan uw auto een oplossing. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van autoaanpassingen. Bijvoorbeeld een aangepaste bestuurdersstoel, handgrepen, extra rembekrachtiging, handbediening. De mogelijkheden zijn legio! Er zijn veel aanbieders die u goed kunnen adviseren.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding voor bepaalde autoaanpassingen vanuit de Wmo. Zorg dan dat u contact opneemt met een Wmo-medewerker, voordat u zelf iets aanschaft. Door regels in het beleid kan het zijn dat er geen vergoeding gegeven wordt als de aanvraag voor een vergoeding ná de aanschaf wordt gedaan. Voor autoaanpassingen via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage, dat heet het abonnementstarief.

Als zelfstandig reizen niet meer gaat, kijk dan eens bij "Hulp bij brengen en halen" of bij "Openbaar Vervoer (OV)"

Hulp uit uw omgeving

Misschien kan iemand in uw omgeving al helpen. Zoals een familielid, een vriend of een bekende. De hulp kan ook letterlijk uit uw omgeving komen. Want soms woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Binnen de gemeente Woerden zijn er ook veel vrijwilligers die u kunnen helpen. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met de Welzijnscoaches van WoerdenWijzer via telefoon 0348 - 428 600. Heeft u professionele ondersteuning nodig vanuit de Wmo of de Jeugdwet, dan neemt u contact op met WoerdenWijzer via de mail info@woerdenwijzer.nl of telefonisch 0348 - 428 600.

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Heeft u een beperking? Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats.Meer informatie over Parkeren en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u moeite met autorijden? Bijvoorbeeld door een beperking of door ouderdom? U kunt uw eigen auto laten aanpassen.Meer informatie over Aangepaste auto en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Als u geen eigen vervoer heeft, kan een vrijwilliger u misschien helpen.Meer informatie over Vervoer door vrijwilligers en organisaties die daarbij kunnen helpen.