Aangepast vervoer

Wilt u zelfstandig bij iemand op bezoek gaan? Of een uitstapje in de buurt maken? Als zelfstandig reizen moeilijk wordt, kan aangepast vervoer handig zijn. Er zijn veel mogelijkheden voor aangepast (openbaar) vervoer. Denk aan de Regiotaxi of Valys, een driewielfiets, een loopfiets, een scootmobiel of een aangepaste auto. 

In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wmo. Zorg dat u altijd eerst contact opneemt met een medewerker van de Wmo vóór u zelf een vervoersmiddel koopt. Door regels in het beleid kan het zijn, dat er geen vergoeding gegeven wordt als u eerst een middel koopt en daarna een aanvraag voor een vergoeding doet. Voor een aangepaste vervoersvoorziening via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage. Dat heet het abonnementstarief.

Hulp uit uw omgeving

Onafhankelijk cliëntondersteuner
Vindt u het prettig als een onafhankelijk persoon, met kennis van zaken, u helpt bij het zoeken naar de goede antwoorden? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner u goed helpen.

Welzijnscoaches
Binnen WoerdenWijzer zijn er welzijnscoaches, die u kunnen helpen met het duidelijk krijgen van uw vraag. Zij kennen en werken samen met o.a. huisartsen, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. Zij kijken naar wat u wilt en kunt en helpen u stappen te zetten om dat te bereiken.

Hulp vragen
De hulp kan soms letterlijk uit uw naaste omgeving komen. Want misschien woont er iemand om de hoek, die u met alle plezier kan helpen. Wilt u tips over hulp vragen aan de mensen om u heen? Kijk dan op onze pagina "Zo kan ik makkelijker hulp vragen".

Bijpassende hulp, hulpmiddelen en organisaties

Wilt u reizen naar een bestemming buiten de regio en heeft u moeite met lopen of autorijden? Dan kunt u met de Valys reizen.Meer informatie over Valys en organisaties die daarbij kunnen helpen.

De Regiotaxi is openbaar vervoer van deur tot deur. De chauffeur haalt u bij de voordeur van uw woning op.Meer informatie over Regiotaxi en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een speciale parkeerplaats voor mensen met een beperking. U krijgt dan een parkeerplaats waar alleen u mag parkeren.Meer informatie over Gehandicaptenparkeerplaats en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u gebruik maken van gehandicaptenparkeerplaatsen.Meer informatie over Gehandicaptenparkeerkaart en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u een pgb voor zorg uit de Wmo? Dan betaalt u een abonnementstarief. Dit tarief is maximaal €19 per maand.Meer informatie over Abonnementstarief en een persoonsgebonden budget (pgb) en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Als u zorg of ondersteuning ontvangt vanuit de Wmo moet u een deel zelf betalen. Dit heet het abonnementstarief.Meer informatie over Abonnementstarief betalen (Wmo) en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Bent u afhankelijk voor uw vervoer van een fiets? Maar heeft u moeite met fietsen? Misschien komt u in aanmerking voor een aangepaste fiets.Meer informatie over Aangepaste en speciale fietsen en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u moeite met autorijden? Bijvoorbeeld door een beperking of door ouderdom? U kunt uw eigen auto laten aanpassen.Meer informatie over Aangepaste auto en organisaties die daarbij kunnen helpen.

U kunt zelf een scootmobiel kopen. Gebruikt u de scootmobiel af en toe? Of alleen in een bepaalde tijd van het jaar? Dan kan huren goedkoper zijn.Meer informatie over Rijden met een scootmobiel en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Als u geen eigen vervoer heeft, kan een vrijwilliger u misschien helpen.Meer informatie over Vervoer door vrijwilligers en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten? De ergotherapeut kan u helpen om handelingen zelfstandiger of met minder klachten uit te voeren.Meer informatie over Ergotherapie en organisaties die daarbij kunnen helpen.

Is zelfstandig fietsen moeilijk voor u? Bijvoorbeeld omdat u niet meer goed kunt trappen? Of omdat u niet goed meer kunt zien?Meer informatie over Samen fietsen en organisaties die daarbij kunnen helpen.